САЩ: Ливан не бива да допусне Хизбула да въвлече страната във война с Израел

САЩ: Ливан не бива да допусне Хизбула да въвлече страната във война с Израел Снимка: aljazeera.com

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял по този повод с ливанския премиер Наджиб Микати, съобщава сайтът на Държавния департамент

Изразявайки загриженост от нарастващото напрежение по южната граница на Ливан, Блинкен предупреди ливанския премиер да зачете преди всичко интересите на ливанския народ, който "може да пострада" при въвличането на страната в конфликта, раздухан след нападението на Хамас срещу Израел.

След евакуацията на 28 населени места в района, в неделя Израел евакуира още 14 селища близо до границата с Ливан, а израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ако Хизбула влезе във войната, Ливан ще претърпи „опустошителните последици”.

През последните две седмици финансираната от Иран шиитска групировка Хизбула започна атаки срещу Северен Израел с ракети, минохвъргачки и малки оръжия. Израел отговори и както съобщи израелският министърът на отбраната Йоав Галант, от 7 октомври до днес са убити 13 бойци на Хизбула в Южен Ливан. Унищожени са наблюдателен пункт, военна инфраструктура и терористична клетка на групировката, свалени са и дронове, излетели от Ливан. 

Говорителят на израелската армия Джонатан Конрикъс коментира, че Хизбула създава рискове от ескалация на конфликта в региона, от които Ливан няма да спечели нищо, но може да загуби много. „В крайна сметка, Хизбула играе много, много опасна игра. и всеки в Ливан трябва да се запита за цената. Дали ливанската държава наистина иска да застраши това, което е останало от ливанския просперитет и ливанския суверенитет в името на терористите в Газа?“, каза Конрикъс.

Един от лидерите на Хизбула по-рано заяви, че групировката е „напълно подготвена“ за война с Израел и „ще започне да действа, когато му дойде времето”, намеквайки че израелската армия ще плати скъпо, ако започне сухопътна операция в ивицата Газа.

Ако Хизбула реши да отвори втори фронт на север, Израел „има много ясно послание към враговете си“, каза израелският министър на икономиката и индустрията Нир Баркат в интервю за DailyMail. „Ние казваме - вижте какво се случва в ивицата Газа – ще направим същото и с вас, ако ни нападнете. Ще ударим по всички фронтове, ще ударим и главата на змията – Иран“, предупреди израелският политик.

Ако все пак Хизбула отвори втори фронт срещу Израел, може да облекчи натиска срещу Хамас и цивилното население в Газа, но този сценарий би бил опустошителен за Ливан и ще струва скъпо на Израел, казаха анализатори пред Ал Джазира.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: