Хамас плячкосват лекарства и гориво от складове на ООН в ивицата Газа

Хамас плячкосват лекарства и гориво от складове на ООН в ивицата Газа Снимка: theins.ru

Съобщения за обира публикува в X (бивш Twitter) Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA)

Докато лекарите в болниците в Газа алармират за бедствена ситуация, а светът решава моралната дилема да осъди терористичните действия на Хамас, но и да предпази населението на ивицата Газа от хуманитарна катастрофа, членове на групировката отнемат жизненоважни запаси, предназначени за цивилните палестинци в анклава. 

В съобщения на UNRWA от 15 октомври, неделя, се казва: „Хора в камиони маркирани със знака на местното министерство на здравеопазването, контролирано от Хамас, зареждаха камионите с лекарства и гориво“. В съобщенията на UNRWA се посочва също, че служителите на агенцията са се евакуирали в петък, 13 октомври, т.е., преди обира.

Медии и военни журналисти веднага цитираха публикации на UNRWA, които обаче скоро бяха изтрити, но скрийншотовете на съобщенията са запазени. Кореспондент на Axios също пише, че негови източници в ООН и израелската армия са потвърдили инцидента.

UNRWA е създадена през 1949 г., малко след края на арабско-израелската война през 1948 г. и започва работа през май 1950 г. През 2022 г. организацията съобщи, че помага на около шест милиона палестински бежанци в Йордания, Сирия, Ливан, Западния бряг и Ивицата Газа.

Почти целият бюджет на UNRWA идва от доброволни дарения от страни-членки на ООН, но финансирането бързо се изчерпва. В началото на 2023 г. стана ясно, че организацията има около € 75 милиона дългове. Една от причините е постоянното нарастване на броя на палестинските бежанци, тъй като според международното право, такъв статут могат да получат и потомците им.

През 2018 г. Доналд Тръмп, като президент на САЩ, нареди помощта за палестинските бежанци да се спре, но по-късно беше възстановена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: