Ето кой може да обърка плановете на Тръмп и Байдън

Ето кой може да обърка плановете на Тръмп и Байдън Снимка: The Hill

Наричат Робърт Кенеди младши „теоретик на конспирациите” и антиваксър, но той може да промени президентската надпревара в САЩ през 2024 г.

Племенникът на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди и представител на легендарния политически клан, обяви, че ще участва в изборите през 2024 г. като независим кандидат. Световните медии припомнят политическата традиция на семейството му, както и множеството  трагични епизоди – убийството на Джон Кенеди, пет години по-късно и на сенатор Боби Кенеди, баща на Робърт Кенеди младши, а синът на Джон Кенеди, съпругата му и сестра ѝ загиват в самолетна катастрофа. 

Зад всичко това мнозина, както и Робърт Кенеди младши, съзират конспирация, в т.ч. на „дълбоката държава”. 

По повод кандидатурата му за президентския пост, неговите 11 братя и сестри се дистанцираха от идеята с изявление, в което казват, че Робърт носи името на техния баща, но не споделя същите ценности. Биографията на новия кантдидат-президент е пълна с наркотици, присъди за затвор, заменени с обществено полезен труд и изолация от семейството, включително живот в приемно семейство. 

Въпреки проблемите си на „черна овца”, Робърт получава бакалавърска степен по история и литература в Харвард, а след това учи право. Взема адвокатски лиценз от втори опит и работи като доброволец в Съвета за защита на природните ресурси (NRDC). Бори се за правата на индианците в САЩ и Латинска Америка и се опитва да затвори неекологични производства.

Превръщайки се в един от водещите американски адвокати в екологичното право, Робърт Кенеди младши основава кантората Kennedy & Madonna, която успешно съди замърсяващи прпоизводства, в т. ч. петролни и химически компании и дори Ford Motor.

Като противник на ваксините, Робърт Кенеди младши казва, че не е тотален антиваксър, а просто настоява за по-задълбочени изследвания. Освен това свързва употребата на антидепресанти с честите масови стрелби в училищата, но не е противник на продажбата на автоматични оръжия. Според него, 5G мрежите са средство за масово наблюдение, което уврежда човешката ДНК и причинява рак, докато пестицидите във водата водят до „феминизиране” на момчетата. 

Естествено, Робърт Кенеди младши е противник и на ваксините срещу Covid, които "превръщат хората в роби". И когато Instagram временно блокира достъпа до профила му през 2021 г., той заведе няколко дела срещу Facebook, Google, BBC и The Washington Post.

RFK Jr. is running for PRESIDENT | Daily Mail Online
Робърт Кениди младши  и другите Кенеди в политиката, снимка - dailymail.co.uk

 В първите проучвания рейтингът на Робърт Кенеди младши  надхвърли 20%, но падна до около 15%, след като се оказа, че близо половината от анкетираните го бъркат с баща му

Новият състезател в президентския маратон подкрепя забраната на абортите и обвинява Джо Байдън за миграционната криза на Мексиканската граница.. Външнополитическите му виждания включват подкрепа за Израел и подобно на Доналд Тръмп – спиране на военната помощ за Украйна, заради позицията, че САЩ не трябва да провокира Русия.

Кампанията на Робърт Кенеди младши получи над $ 5 милиона дарения от републиканци. Предвид историята обаче, независим кандидат трудно би се класирал за национален вот без подкрепата на поне някоя от второстепенните партии.

Според социологически проучвания приблизително 60% от републиканските гласоподаватели имат положително мнение за Робърт Кенеди младши, както и 30% от демократите – но и двете групи признават, че като цяло причината за одобрението им е фамилното име на политика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: