Глифозат: Европа спори за най-широко използвания пестицид в света

Глифозат: Европа спори за най-широко използвания пестицид в света

Европейската комисия се готви да удължи одобрението за използване на глифозат с още десет години, като гласуването по този въпрос е насрочено за 13 октомври в Брюксел

Настоящото одобрение за глифозат, първоначално за пет години, беше удължено през 2017 г. и след това за още една година през декември 2022 г.

Решението на Брюксел да удължи разрешението за хербицида се основава на констатациите в доклад, публикуван през юли от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който констатира, че глифозатът не предизвиква "критично безпокойство". Този решаващ вот предизвиква дебат и безпокойство в страните-членки на Европейския съюз.

Какво е глифозат?

Глифозатът е хербицид, широко използван по целия свят за борба с плевелите в култури и обществени пространства. Представен е на пазара през 70-те години на миналия век от Monsanto под търговското наименование Roundup, въпреки че много други производители също произвеждат продукти на базата на глифозат.

Популярността му се дължи на неговата неоспорима ефективност при борбата с плевелите, лекотата на използване и сравнително достъпната цена. Принципът на действие е да инхибира ензим, който играе важна роля в растежа на растенията, което води до тяхното унищожаване.

Глифозатът обаче е в центъра на спорове и дебати поради нарастващите опасения относно възможното му въздействие върху човешкото здраве и околната среда. Според Gergely Simon, старши специалист по химикали в Pesticide Action Network (PAN Europe), неправителствена организация, която се застъпва за устойчиво земеделие и намаляване на употребата на пестициди в Европа, „глифозатът е най-широко използваният пестицид в Европа и по света, всъщност хербицид .

Използва се за различни цели като преди прибиране на реколтата, изсушаване, дори се използва в националните паркове за контрол на инвазивни видове и знаем, че доста голямо количество се използва, например, покрай железопътните линии за поддръжка. Но много други приложения могат да бъдат посочени."

Според експерта това вещество може да бъде заменено. Въпреки това Glyphosate EU, група от компании, които се застъпват за пестицида, не е съгласна: "Много от предложените алтернативни подходи за контрол на плевелите изискват повторното въвеждане на механизирани методи на земеделие. В допълнение към отрицателното въздействие върху околната среда, структурните характеристики на много култури не позволявайте използването на механични методи. Например, невъзможно е да се използват машини, без да се унищожат посевите", каза групата пред Euronews.

„Освен това нито един хербицид или комбинация от хербициди, регистрирани в момента в Европа, не може да осигури същите ползи по отношение на намалената обработка на почвата и възможността за използване на покривни култури, основни елементи на консервационното земеделие.“

Рискове

Екологичните групи осъдиха оценката на EFSA като "шокираща".

„Според нас EFSA омаловажава съществуващите доказателства от животински и епидемиологични проучвания за ефектите на глифозат, който може да причини увреждане на ДНК в някои организми“, казва Гергели Саймън. „Това показва, че глифозатът може да причини рак.

Ето защо ние вярваме, че глифозатът трябва да бъде класифициран като канцероген съгласно международните указания на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, както вече беше направено от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания (Inserm).  Всички те заключиха, че въз основа на наличните доказателства има вероятна връзка между експозицията на глифозат и рака."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: