Ще устоят ли Полша и Унгария пред натиска на мигрантите и Брюксел?

Ще устоят ли Полша и Унгария пред натиска на мигрантите и Брюксел? Снимка: euronews.com

Позицията на Полша и Унгария все още не означава, че новата миграционна политика на ЕС, предвиждаща разпределението на мигрантите в цялата общност, няма да бъде приета, твърдят нейните поддръжници

Въпреки че Полша и Унгария блокираха предложената на срещата на върха в Гранада декларация за подготовката на Пакта за миграцията, това все още не означава, че новата миграционна политика на ЕС няма да бъде приета, съобщава Eueonews.

Домакинът на провалената среща, испанският премиер Педро Санчес, подчерта, че тя е била неформална, а френският президент Еманюел Макрон обясни, че полско-унгарският демарш "не е в състояние да блокира решението на квалифицираното мнозинство".

"Те изразиха на масата за преговори своето несъгласие, което вече са изразявали на министерско равнище. Но то не е способно да блокира решението на квалифицираното мнозинство, което, както ми се струва, е много добре обмислено и което, ако можем така да се изразим, ни позволява да се предвижваме в конкретна посока".

       Емануел Макарон, президент на Франция

Обсъждането на другите важни теми също не се увенча с успех. Лидерите на страните от ЕС отказаха да определят 2030 г. като "целева дата " за присъединяването на Украйна към блока, както предлагаше Шарл Мишел. 

По-рано беше съобщено, че Украйна може да започне официални преговори още през декември тази година. Урсула фон дер Лайен обаче заяви, че "процесът на присъединяване към Европейския съюз се основава на заслуги и че няма никакви преки пътища, няма автоматично присъединяване".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: