NASA удължи легендарната космическа мисия New Horizons до 2029 г.

NASA удължи легендарната космическа мисия New Horizons до 2029 г.

Това е велика междупланетна експедиция

NASA обяви за удължаване на мисията на космическия апарат New Horizons. който ще продължи да изследва външните райони на Слънчевата система.

Започвайки от финансовата 2025 г., фокусът на New Horizons ще бъде насочен върху събирането на уникални данни за хелиофизиката.

Независимо от това, че засега учените не знаят за съществуването на достижими обекти от пояса на Кайпер, новият курс ще позволи космическия апарат да се използва за бъдещо близко прелитане покрай подобни обекти, ако те бъдат забелязани.

"Мисията New Horizons заема уникално положение в нашата Слънчева система, за да отговори на важни въпроси за нашата хелиосфера и да предостави изключителни възможности за мултидисциплинарна наука", заяви Никола Фокс, заместник-администратор на научната мисия на   NASA във Вашингтон.

Очаква се космическият апарат да напусне Кайперовия пояс през 2028-2029 г.

Стартираният на 18 януари 2006 г., космически апарат New Horizons помогна на учените да разберат световете на края на нашата Слънчева система, посещавайки планетата джудже Плутон и продължавайки по-нататък за прелитане покрай обекта от Кайплеровия пояс Арокот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: