Руските милиардери са станали по-богати с 20 млрд. долара от началото на годината

Руските милиардери са станали по-богати с 20 млрд. долара от началото на годината Снимка: pixabay.com

Топ-10 на най-богатите хора в Русия

Общото състояние на най-богатите предприемачи от Русия се е увеличило от началото на годината с 20,827 милиарда долара, а най-много за пореден път е добавил съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов, чийто капитал е нараснал с 6,4 милиарда, достигайки 21,8 милиарда долара, пресметна руското издание РИА Новости въз основа на данните от рейтинга Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се извършва въз основа на съотношението на тяхната капитализация към EBITDA или цената на акциите към печалбата на акция. Общо рейтингът BBI включва 500-те най-богати хора в света и в него сега влизат 24 граждани на Русия, а тяхното общо състояние към 2 октомври възлиза на 295,04 млрд. долара.

Най-богатият от тях си остава един от основните собственици на "Норникел" Владимир Потанин, който от началото на годината е намалил състоянието си с 210 милиона долара, до 28,4 милиарда. 

Второто място заема съсобственикът на "Новатек" Леонид Михелсон, чието състояние е нараснало с 2,68 милиарда долара до 27,3 милиарда. 

На трето място е бенефициентът на НЛМК Владимир Лисин, който от началото на годината е увеличил финансовото си състояние с 3,42 милиарда долара до 23,3 милиарда.

На четвърто място е Вагит Алекперов (който напусна борда на директорите и подаде оставка като президент на компанията "Лукойл") с 21,8 милиарда долара, ръстът е от 6,4 милиарда. 

На пето място е Алишер Усманов ("Металоинвест", "Мегафон"), който е загубил 233 милиона долара, състоянието му сега се оценява на 18,2 милиарда. 

На шесто място е основният бенефициент на "Северстали" Алексей Мордашов, чието състояние е нараснало от началото на годината с 520 милиона долара — до 18,2 милиарда.

Седми в списъка е бившият бенефициент на "Еврохим" и СУЕК Андрей Мелниченко (излязъл от списъка на съсобствениците на 9 март миналата година, попадайки под санкциите на ЕС), чието състояние се е увеличило с 3,04 милиарда долара, до 16,2 милиарда. 

Осмото място заема съсобственикът на "Новатек" и "Сибур" Генадий Тимченко, чието състояние се е увеличило с 2,74 милиарда долара от началото на годината и възлиза на 14,6 милиарда.

Девети в списъка е Михаил Прохоров (групата "Онексим"): състоянието му се е увеличило с 1,08 милиарда долара, до 14,3 милиарда. Челната десетка се завършва основателят на "Алфа Груп" Михаил Фридман, чието състояние от началото на годината е нараснало с 808 милиона долара до 12,1 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: