САЩ са сред държавите с най-скъпи тарифи за интернет

САЩ са сред държавите с най-скъпи тарифи за интернет Снимка: Cable.co.uk

Най-евтин е интернетът в Израел

Ново проучване установи, че САЩ влизат в списъка на най-скъпите страни в света по отношение на разходите за мобилни данни със средно 6 долара за гигабайт, като някои тарифи достигат до 83,33 долара за гигабайт. В Израел и Русия е един от най-евтините интернети, съобщава TechSpot.

Тези данни се основават на интерактивна карта, съставена от сайта за сравнение на цените във Великобритания Cable.co.uk, който анализира 5603 тарифни планове за мобилно предаване на данни в 237 страни по света. В Канада цената на услугите също е висока и е средно 5,37 долара за гигабайт.

За разлика от тях, Великобритания предлага по-достъпни тарифи за мобилно предаване на данни, като средната цена на гигабайт е само 0,62 долара. Израел оглавява списъка на страните с най-евтините тарифни планове за мобилни данни в света, средно само 0,02 долара за гигабайт, като някои тарифи достигат до 0,001 долара за гигабайт.

Изследователите отдават тези различия на такива фактори, като качеството на телекомуникационната инфраструктура, наличието на повсеместно разпространени мрежи 4G и 5G, както и конкуренцията между операторите: в страни с развита инфраструктура и широко разпространение на високоскоростни мрежи мобилната връзка като цяло е по-евтина.                 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: