Китайка се изхитри да „работи” в 16 компании едновременно, без да прави нищо

Китайка се изхитри да „работи” в 16 компании едновременно, без да прави нищо

Китайка, използваща псевдонима Guan Yue, беше обвинена в мащабна измама, продължила поне три години

Гуан Юе измамила повече от дузина работодатели, като работи едновременно за 16 различни компании, без изобщо да се появи на работа.

Начинът, по който Гуан Юе постигна тази невероятна паралелност в кариерата си, е удивителен по своята хитрост. Според китайските медии тя не само е заемала позиции в различни компании, но също така е поддържала подробни записи за всяка от тях, включително начални дати, ролята й във всяка организация и данни за банковата сметка за получаване на заплати.

За да поддържа илюзията, че е активна, Гуан Юе редовно провеждала фалшиви интервюта и правела снимки по време на тях, предоставяйки тези снимки на настоящите си работодатели като доказателство, че се среща с клиенти и прави работни посещения. Измамата продължила години наред и дори ѝ позволил да си купи скъп апартамент в Шанхай.

Заслужава да се отбележи също, че Гуан Юе била толкова заета да търси работа, че периодично възлагала срещи за интервюта на други в замяна на комисионни. Повечето от работните места обаче оставали нейни и тя винаги намирала нови работни места, за да замени тези, на които била уволнена поради неефективност.

Схемата на измамницата започва да се разплита в началото на 2023 г., когато един от бившите й работодатели открива нейно писмо за напускане в онлайн група. Собственикът на технологична компания Liu Jian наел Guan Yue и няколко други служители, но ги уволнил след три месеца неефективност. По-късно Джиан случайно видял писмото за напускане на Гуан Юе от друга компания и започнал разследване.

Действията на жената довеждат до разкриването на огромна измама, която донесла на измамничката повече от 50 милиона юана. По ирония на съдбата Гуан Юе е арестувана по време на интервю за нова работа. Към момента на ареста тя е имала 16 работни места, но реално не е работила на нито едно от тях. Въпреки това тя получавала месечна заплата, както и комисионни от колеги.

Гуан Юе, нейният съпруг и повече от 50 съучастници, замесени в тази измама, са арестувани. Този случай е само един от многото, които сочат сериозен проблем с трудовите измами в Китай. Специализирани групи се набират от множество работодатели, подават фалшиви автобиографии за интервюта, но в действителност се интересуват само от незаслужени заплати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: