ООН се оплака, че Украйна е източила всички ресурси за помощи

ООН се оплака, че Украйна е източила всички ресурси за помощи Снимка: pixabay.com

Маккейн: заради Украйна Световната програма по прехраната на ООН не разполага с достатъчно средства за подпомагане на други страни, които се намират в толкова дълбоко отчаяние, колкото и Украйна

Украйна е източила от ООН всички ресурси, другите страни са лишени от хранителна помощ поради липса на средства. Това заяви изпълнителният директор на Световната програма по прехраната (СПП) на ООН Синди Маккейн.

Пандемията от коронавирус, изменението на климата и умората на държавите да финансират програми за подкрепа доведоха до влошаване на хранителната криза, каза служителката. При това, подчерта тя, ООН не разполага със средства за осъществяване на помощ поради факта, че светът насочва по-голямата част от парите към Украйна.

"Украйна изпомпа целия кислород от стаята. И разбира се, ние сме наясно с необходимостта от подкрепа на Украйна. Но в света има и други горещи точки, които се намират в толкова дълбоко отчаяние, колкото и Украйна", каза Маккейн.

По думите й липсата на финансиране може да доведе до закриване на програмата и до глад, например в Афганистан. Маккейн подчерта, че продоволствената програма на ООН още през октомври няма да може да "храни афганистанските жени и деца".

По-рано представител на СПП съобщи, че програмата съкращава предоставянето на хранителни дажби по целия свят, като най-много заради липсата на финансиране страдат операциите в Афганистан. През следващите шест месеца Програмата ще се нуждае от милиард долара, за да обхване с жизнено необходима храна планираните 21 милиона души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: