Петролът поскъпва заради очакванията за намаляване на предлагането на пазара

Петролът поскъпва заради очакванията за намаляване на предлагането на пазара

Световните цени на петрола се покачват в понеделник сутрин; котировките подкрепят очакванията за спад в предлагането на фона на намаляването на производството на ОПЕК+, показват данните от търговията

Тази сутрин цената на ноемврийските фючърси за петрол сорт Брент се покачва с 0,69% до 94,58 долара за барел, а ноемврийските фючърси за WTI - с 0,81% до 90,75 долара.

Един от основните фактори на пазара остават усилията на страните от ОПЕК+ да намалят добива. В началото на септември Саудитска Арабия и Русия решиха да удължат доброволните си съкращения на доставките на петрол, а след това ОПЕК и Международната агенция по енергетика (МАЕ) оцениха перспективите за недостиг на доставки на пазара в своите месечни доклади.

Цените на петрола се подкрепят и от очакванията за подобрено търсене на фона на оптимизма около китайската икономика, основен вносител и потребител на този вид суровина. В понеделник китайските фондови индекси се повишават, което също е положително за цените на петрола.

Инвеститорите обръщат внимание и на статистиката на американската компания за петролни услуги Baker Hughes за броя на работещите нефтени сондажни платформи в Съединените щати. 
През седмицата до 15 септември броят им се е увеличил с 2 и възлиза на 515 бр.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: