Популярността на крайната десница заплашва Европа с "катастрофа"

Популярността на крайната десница заплашва Европа с "катастрофа" Снимка: https://pixabay.com/

Economist: Европа е изправена пред „катастрофа“, ако силите на крайнодесните продължат да растат

 Старият свят беше залят от нова вълна от ксенофобски настроения. Новите успехи на радикалните националисти до известна степен са резултат от провала на центристите. Ако крайната десница продължи да печели популярност със същия успех, Европа ще бъде изправена пред катастрофални последици, пише Economist.

Призракът на надигащите се десни сили броди по европейския континент. Авторът на статията дава пример с крайнодясната партия в Германия "Алтернатива за Германия", която има всички шансове да спечели следващите избори. В Полша управляващата партия "Право и справедливост" е отговорна за десните настроения.

Авторът на статията отбелязва, че новата вълна от ултрадесни настроения не е подобна на тези, които Европа вече е преживяла в своята история, има разлики между вълните. Всички тези партии са вдъхновени от нови проблеми и опасения и отхвърлят „зелените“ политики.

Най-важната разлика е повишаването на ставките на общоевропейско ниво, внезапното влизане на нови членове в ЕС във връзка с украинския конфликт, драконовските пакети от помощи и приемането на много бежанци, с което представителите на десните партии  не са готови да се примирят. Освен това те представляват заплаха за левите и центристките партии.

Авторът на статията отбелязва необходимостта да се вземат изключително предпазливо решенията за предоставяне на правомощия на десните партии. Особено в онези страни, които пострадаха особено по време на просперитета на фашизма.

Авторът обаче отбелязва, че именно десните партии са в състояние да отговорят на нуждите на населението, свързани с финансовата криза и растящите цени на жилищата и храните. Именно това е причината за популярността на десните партии, които могат да посеят хаос на европейския континент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: