Цените на петрола продължават да растат

Цените на петрола продължават да растат

Цената на петрола се повишава след публикуването на доклада на ОПЕК и прогнозите на Министерството на енергетиката на САЩ

Световните цени на петрола се повишават в сряда сутринта, пазарите оценяват данните от доклада на ОПЕК и краткосрочните прогнози на Министерството на енергетиката на САЩ, в очакване на публикуването на месечния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), показват данните от търговията.

Тази сутрин цената на ноемврийските фючърси за петрол сорт Брент се повиши с 0,24%, до 92,28 долара за барел, а октомврийските фючърси за WTI - с 0,28%, до 89,09 долара.

Както следва от доклада на ОПЕК, ако производството остане на нивото от третото тримесечие, през четвъртото тримесечие разликата между търсенето и предлагането ще бъде средно 3,3 милиона барела на ден. През третото тримесечие производството е средно 27,4 милиона барела на ден, а през четвъртото тримесечие е необходимо да се произвеждат 30,7 милиона барела на ден, за да се отговори на глобалното търсене, се казва в доклада.

Министерството на енергетиката на САЩ във вторник леко увеличи прогнозата си за производството на петрол в страната за 2023 и 2024 г., а също така увеличи прогнозата си за средната цена на петрол сорт Брент за текущата година.

По-късно в сряда МАЕ ще публикува своя месечен доклад за петролния пазар. Документът може да съдържа още съвети за търговците относно баланса на търсенето и предлагането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: