Борсовите цени на газа в Европа отново тръгнаха нагоре

Борсовите цени на газа в Европа отново тръгнаха нагоре Снимка: Unsplash/Kwon Junho

ICE: борсовите цени на газа в Европа надхвърлиха 400 долара за хиляда кубически метра

Борсовите цени на газа в Европа в понеделник сутрин се покачват с над 5%, до 404 долара за хиляда кубически метра, сочат данни на лондонската борса ICE.

Октомврийските (най-близки) фючърси на индекса TTF  откриха търговията при $410,1 (+7,4%) за хиляда кубически метра. А към 9 часа цената им е $403,8 (+5,8%) за хиляда кубически метра.  

В петък работниците в заводите за втечняване на газ на Chevron в Австралия започнаха това, което в момента е "непълна" стачка. Борсовите цени на газа в Европа този ден се повишиха до края на деня с почти 6%. В понеделник Bloomberg съобщи, че Chevron ще отнесе стачките към трудовите регулатори, подавайки така наречените „изявления за забрана на договаряне“ до Комисията по трудови отношения (FWC) във връзка със заводите Gorgon и Wheatstone.

Освен това работниците в тези предприятия може да започнат пълна двуседмична стачка от 14 септември, според съобщение на профсъюза Offshore Alliance. Това може да увеличи конкуренцията за втечнен природен газ между Азия и Европа и да причини допълнителни колебания в борсовите цени на европейския пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: