Борсовите цени на газа в Европа се повишават с 8,6 процента в петък

Борсовите цени на газа в Европа се повишават с 8,6 процента в петък

Това се случва на фона на новините за стачка в Chevron

Борсовите цени на газа в Европа в петък сутринта растат със 7,4%, доближавайки 400 долара за хиляда кубически метра, след съобщения за стачка в заводите на американската петролна и газова компания Chevron в Австралия, сочат данни от лондонската борса ICE .

По-рано Ройтерс съобщи, че заводите за LNG Gorgon и Wheatstone на Chevron в Австралия може да бъдат спрени за кратко от 7 септември поради частични седемдневни стачки. В същото време от 14 септември работниците на тези предприятия могат да започнат пълна двуседмична стачка, се казва в съобщение на профсъюза Offshore Alliance. Това може да увеличи конкуренцията за втечнен природен газ между Азия и Европа и да причини допълнителни колебания в борсовите цени на европейския пазар.


Октомврийските (най-близки) фючърси на индекса TTF откриха търговия при $393,6 (+8,6%) за хиляда кубични метра. Сутринта цената им беше $389,4 (+7,4%). Динамиката на котировките се основава на цената от предишния търговски ден - 362,4 долара за хиляда кубически метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: