Блокираните от санкциите руски активи се оценяват на 280 млрд. долара

Блокираните от санкциите руски активи се оценяват на 280 млрд. долара Снимка: pixabay.com

Министерството на финансите на САЩ: сумата на замразените в чужбина активи на Русия е $280 млрд.

Около 280 милиарда долара руски активи са блокирани по целия свят, повечето от тях се намират в ЕС, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ. През 2022 г. общата стойност на замразените активи на Русия се оценява на 330 милиарда долара. Москва смята това за незаконно.

Общата стойност на замразените руски активи в чужбина се оценява на около 280 милиарда долара, повечето от които са в Европейския съюз, следва от съобщението на Министерството на финансите на САЩ за заседанието на работната група за руските елити, доверени лица и олигарси (REPO). В срещата участваха членове на групата от Австралия, Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Япония, Италия, Великобритания и САЩ.

"REPO завърши своите първоначални усилия по съставянето на карта и отчитането на руските суверенни активи, които са замразени и се съхраняват в юрисдикциите - участнички в REPO.<...> Общата стойност на активите, задействани в това съпоставяне, се оценява на около 280 милиарда долара, повечето от които са в Европейския съюз", се казва в публикацията.

Членовете на обединението се ангажираха да предприемат стъпки, които да гарантират, че суверенните активи на Русия, намиращи се в техните юрисдикции, ще останат блокирани до тогава, докато Москва "не заплати за щетите, които е причинила на Украйна".

Освен това, те ще предприемат мерки за пълното съпоставяне на всички замразени активи. В REPO очакват това да се случи до края на годината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: