Цените на газа в Европа паднаха с близо 4 % в петък

Цените на газа в Европа паднаха с близо 4 % в петък Снимка: БНР

ICE: цените на газа паднаха в петък до 407 долара за хиляда кубически метра

Борсовите цени на газа в края на търговията в петък спаднаха с почти 4% и възлизат на 407 долара за хиляда кубически метра, следва от Лондонската борса ICE.

Септемврийските (най-близките) фючърси по индекса TTF (най-големият хъб в Европа, разположен в Нидерландия) отвориха търговията на 429,2 долара (+1,8%). Ценовият максимум в петък беше 432,9 долара (+2,7%), а ценовият минимум беше 398,2 долара (-5,5%). 

Последните фючърси се търгуваха на $ 406,7 (-3,5%). Динамиката на котировките се основава на прогнозната цена от предходния търговски ден – 421,5 долара за хиляда кубически метра.

Котировките в сряда преминаха прага от 450 долара за първи път от 21 юни и се повишиха до почти 500 долара по време на търговете.

Експертите поясняват, че повишаването на цените на природния газ в Европа е временно и е свързано с очакванията за горещини и слаб вятър, както и с рисковете от временно спиране на доставките на австралийски втечнен природен газ. Възможните стачки на работниците в триге големи предприятия Chevron Corp. и Woodside Energy в Австралия може да наруши около 10% от световния износ на втечнен природен газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: