Невиждана корупция: Зеленски уволни всички ръководители на военни окръжия

Невиждана корупция: Зеленски уволни всички ръководители на военни окръжия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски реши да освободи всички регионални военни комисари след специално заседание на Съвета за национална отбрана и сигурност (СНБО)

Нашите решения. Уволняваме всички областни "военни комисари". Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са предателство“, каза Зеленски.

Той предложи да се повери системата за набор на въоръжените сили на Украйна на „войници, които са минали през фронта“, но „не могат да бъдат в окопите“ поради загуба на крайници или други здравословни проблеми.

Президентът възложи на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни да изпълни това решение. В същото време Службата за сигурност на Украйна ще извърши проверка на военните преди назначаването им за военни комисари.

Зеленски също така припомни, че от началото на войната са образувани 112 наказателни дела срещу служители на военната регистрация и военната служба, 33 души са със статут на заподозрени. 


По-специално по време на общата мобилизация бяха разкрити случаи на корупция, която е заплаха за националната сигурност и "подкопава доверието в държавните институции", се казва в сайта на украинския президент. В същото време общата мобилизация в Украйна не спира от 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна страната.

Украинските власти започнаха проверка на териториалните наборни центрове на фона на скандал с разследване за незаконното забогатяване на бившия военен комисар на Одеска област Евгений Борисов. След обявяването на мобилизацията членовете на семейството му закупиха недвижими имоти и други имоти в Испания, включително вила на стойност над 4,5 милиона евро. В тази връзка Борисов е заподозрян в незаконно обогатяване.

Според разследващите военният комисар е давал указания на подчинените си да не мобилизират някои граждани срещу заплащане. Зеленски лично инструктира Борисов да бъде отстранен от длъжност. След това военният комисар е задържан и срещу него е образувано наказателно дело.

Проверката на военните служби в Украйна трябва да продължи три месеца, каза Александър Новиков, представител на Националната агенция за предотвратяване на корупцията.

Към 26 юли за нарушения са заподозрени 21 души, срещу 16 от тях са внесени обвинителни актове в съда, съобщи за хода на проверката първият заместник-министър на отбраната на Украйна Александър Павлюк.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: