Нови високотехнологични отбранителни системи влизат на въоръжение в израелския флот

Нови високотехнологични отбранителни системи влизат на въоръжение в израелския флот Снимка: jpost.com

След непробиваемата защита на сухопътната отбранителна система „Железен купол” (Iron Domе), израелските военни кораби се оборудват с авангардни технологии

През седмицата успешно преминаха изпитанията на система за отблъскване на атаки, разработка  на израелския отбранителен гигант Elbit Systems, съобщи Xinhua. В изявление на компанията се казва, че новата отбранителна технология е предвидена за отговор на сложни ракетни нападения. Чрез няколко обучаеми пускови установки (изкуствен интелект), системата е в състояние да изстрелва „примамки”, подбрани от противоракетните ѝ алгоритми, и да осигури защита от множество едновременни заплахи, се казва в изявление на Elbit Systems.

Новата отбранителна техника, наречена DESEAVER MK 4, е четвърто поколение система за разпръскване на електронно насочвани удари и е напълно интегрирана с други корабни бойни системи на израелския военноморски флот.

Elbit Systems, основана през 1966 г., с основно седалище в Хайфа, разработва космически, сухопътни и военноморски системи, включително за комуникация и наблюдение. Миналата година американският клон на Elbit Systems в Тексас съобщи за хак, при който изтекоха данни на стотици служители, но опитът за намеса в кибер-дейностите на компанията не успя. От края на 2021 г. Elbit Systems има клон и в ОАЕ.

В края на май военноморските сили на Израел успешно завършиха и серия тестове на C-Domе - морска версия на Iron Dome, съвместен проект на израелския флот, израелската противоракетна отбрана (IMDO), научния институт за изследвания и развитие към израелското министерство на отбраната и компанията за отбранителни технологии Rafael Advanced Defence Systems.

С  C-Dome ще бъдат оборудвани израелските военните кораби Magen, което ще им позволи в конфликтни ситуации да отблъскват атаки от ракети, крилати ракети и дронове и да защитават инфраструктурни и стратегически активи в изключителната икономическа зона на Израел в Средиземно море.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: