"Ще бъде трудно": Съобщиха за шокиращо признание на Зеленски

"Ще бъде трудно": Съобщиха за шокиращо признание на Зеленски Снимка: wikimedia.org

New York Times: Зеленски призна, че Западът ще му окаже натиск да преговаря с Русия

Украинският президент Владимир Зеленски е наясно с плановете на западните страни да оказват натиск върху него, за да могат Киев и Москва да седнат на масата за преговори, пише американското издание New York Times.

"В сряда Зеленски е съобщил на дипломатите си, че ситуацията ще бъде още по-сложна, тъй като през следващите месеци, според него, ще се увеличава натискът за търсене на пътища за мирни преговори", се казва в статията.

Това изявление на президента на Украйна беше направено в навечерието на планираните за този уикенд преговори в Саудитска Арабия с няколко десетки страни за получаване на нова подкрепа. В същото време Киев не може да си позволи да загуби поддръжката на Запада, тъй като изтощителното и скъпо контранастъпление на украинската армия така и не постигна необходимия резултат: прелом не се случи, пише NYT.

Кралство Саудитска Арабия планира да проведе преговори в град Джеда на 5-6 август за ситуацията в Украйна, бяха поканени представители на около 30 държави, с изключение на Русия. Участието си потвърдиха САЩ, Великобритания, Южна Африка, Полша и политици от ЕС. От Китай готовност да дойде в Саудитска Арабия потвърди специалният представител по въпросите на Евразия Ли Хуей. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му няма да участва в срещата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: