Живот на помощи за безработица

Живот на помощи за безработица Снимка: shrm.org

Според нови данни, най-добра защита на хората, загубили работата си, предоставя Белгия, покривайки с помощи 90% от предищните им доходи

Следват Люксембург (85%), Норвегия (78%), Дания (78%), Исландия (75%), Швейцария (74%), Швеция (72%), Холандия (69%), Франция (66%), Германия (66%), Финландия (57%), Австрия (57%) и Ирландия (54%), посочва Euronews.

Заради сходните си икономически показатели, класацията на Организацията за икономическо сътрудничесто и развитие (OECD) включва и Обединеното кралство, натъквайки се на тежко неравенство: оказва се, че при безработица британската социални система осигурява едва 17% от доходите на хората, получавани преди да загубят работата си. 

Критиците на британското правителство виждат причината в управлението на торите: „Консерваторите разбиха защитната мрежа за социално осигуряване – и лейбъристите, които подкрепиха Brexit, влошиха положението”, се казва в изявление на говорителя на Шотландската национална партия (SNP). Както е известно, Шотландия гласува против излизането на Великобритания от ЕС.

Същевременно, безработицата в Обединеното кралство е 4%, т.е., по-ниска от средните за еврозоната 6,4%.

„Възмутителните” резултати за Обединеното кралство все пак са сравними и дори по-добри от условията за безработните в страните от Южна и Източна Европа, където според изследването, животът на помощи не е опция. Като начало са посочени несравнимо по-ниските заплати в тези страни, които дори при по-добър процент на обезщетение практически генерират недостатъчно средства за живот. В същото време цените и разходите в богатите и по-бедните европейски страни в голяма степен се изравняват

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: