WSJ: Европейците обедняват поради инфлацията, пандемията и конфликта в Украйна

WSJ: Европейците обедняват поради инфлацията, пандемията и конфликта в Украйна

Жителите на Европа в новата икономическа реалност стават все по-бедни, тази тенденция се свързва с повишената инфлация, пандемията от коронавирус и конфликта в Украйна, пише Wall Street Journal

Авторите смятат, че подобна ситуация в Европа се развива отдавна. Според вестника европейците предпочитат по-малко работни часове пред по-високи заплати, което също се отразява на икономическата среда и производителността в региона. Неотдавнашното значително покачване на цените на електроенергията и храните изостри кризата, която зрее от години.

Wall Street Journal смята, че действията на властите не са помогнали за подобряване на положението на жителите, но са допринесли за отслабването на позициите на производителите на международните пазари, разрушаването на трудовите отношения и влошаването на финансовото състояние на потребителите.

Експертите също така очакват, че поради необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана като част от ангажиментите на НАТО, данъците в европейските страни ще се увеличат, което допълнително ще увеличи натиска върху жителите.

Освен това, докато в Съединените щати заплатите са се увеличили с около 6% от 2019 г., в някои европейски страни, като се вземе предвид инфлацията, те   само са намалели, например в Германия - с 3%, в Италия и Испания - с 3,5 , а в Гърция са намалели с 6%.

Вестникът отбелязва, че на фона на кризата в Европа услугите, които разпространяват продукти с изтекъл срок на годност с големи отстъпки, стават все по-популярни.

Французите ядат по-малко гъши дроб и пият по-малко червено вино. Испанците ограничават консумацията на зехтин. Финландците се насърчават да използват сауни във ветровити дни, когато енергията е по-евтина. В Германия консумацията на месо и мляко е спаднала до най-ниските си нива от три десетилетия...  

След началото на спецоперацията на Руската федерация в Украйна, Западът засили санкционния натиск срещу Русия. Прекъсването на веригите за доставки повиши цените на горивата и храните в Европа и САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: