Прокуратурата в Стара Загора създаде екип за работа по случая с обезобразеното момиче

Прокуратурата в Стара Загора създаде екип за работа по случая с обезобразеното момиче Снимка: https://pixabay.com/

По разпореждане на административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора, от днес 29 юли 2023 г., е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г.Г., на 26 г.

На 28 юни 2023 г. Г.Г. е бил привлечен като обвиняем за  престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил средна телесна повреда на 18-годишната Д.М.

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока  степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването.

Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък  срок.

След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.  

От Прокуратурата припомнят, че по досъдебното производство обвиняемият Г.Г. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от 28 юни 2023 г. Районна прокуратура – Стара Загора е внесла искане в Районен съд – Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него, което искане е било уважено от първоинстанционния съд. След обжалване на решението на първоинстанционния съд мярката за неотклонение „задържане под стража“ е била отменена от по-горната съдебна инстанция, което е окончателно.

При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Г.Г., по тях ще започне незабавно разследване.
 

https://prb.bg/bg/news/65805-rayonna-prokuratura-%E2%80%93-stara-zagora-uskoryava-razsledvaneto-po-dosadebno-proizvod

Предисторията: На 26 юни  18-годишното момиче е било нападнато в дома си - малтретирана и обезобразена е, след като са били нарязани ръцете, краката, гърдите, носът ѝ е счупен, а косата й е била остригана с машинка. Направени са ѝ 400 шева, според разказа на семейството ѝ пред медиите. Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който е бил задържан още на следващия ден и след това поставен под постоянен арест за нанасяне на "средна телесна повреда".

След това на втора инстанция - Окръжен съд - Стара Загора, пред която обжалва задържането си, е пуснат на свобода, защото заключението на съдебно-медицинската експертиза е, че става въпрос за "лека телесна повреда" и с това случаят е преминал в т.нар. дело от частен характер (това означава че "наказателното преследване не се провежда от прокуратурата, а по волята на пострадалия, съответно няма досъдебна фаза и мерки за неотклонение на нея", обясни бившият прокурор Андрей Янкулов), пише Дневник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: