Държавата разширява подкрепата за производителите на храни

Държавата   разширява подкрепата за производителите на храни Снимка: https://pixabay.com/

Държавата ще подкрепя българските производители на храни не само финансово, а като защитава интересите им на всички равнища

Това стана ясно на среща между представители на 35 организации в животновъдния сектор, премиера  Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев в Министерския съвет.

Без още по-сериозна помощ от държавата след няколко години България няма да произвежда храна и ще внасяме всичко отвън, заявиха земеделските стопани. Пред поредно правителство те споделиха основните си проблеми – висока себестойност на продукцията, ниски изкупни цени, труден достъп до подкрепа и недостатъчен размер на субсидиите.

Част от присъстващите се противопоставиха категорично на поредно удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна. Техните аргументи: това оскъпява фуражите, а оттам и крайния продукт, което води до по-високи цени на храните в магазините и повишава инфлацията.

Производителите поискаха държавата да спре нелегалния внос на хранителни продукти от съседни държави, който подбива цените на българската продукция. Те протестираха срещу политиката на големите търговски вериги, които купуват тяхната стока евтино и я продават на крайните клиенти на двойна цена. Земеделските стопани настояха за проверка на ценообразуването на хранителните стоки от фермата до магазина.

„Смесени екипи от Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните вече работят по този въпрос“, отговори финансовият министър Асен Василев.

Животновъдите бяха единодушни, че представеният от служебното правителство Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. не отчита достатъчно техните интереси и настояват за неговата преработка. Те изразиха готовност техни представители да участват в подготовката на нормативните документи, за да повишат тяхното качество.

В бюджета са предвидени максималните помощи за сектора, но има голямо забавяне по отношение на подготовката на някои  документи от служебното правителство, което сега се опитваме да наваксаме, посочи министърът на финансите Асен Василев.

Той обясни, че втората част от парите за земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна са заложени в проектобюджета за 2023 г., който се очаква да бъде приет от парламента до края на тази седмица. 
Очаква се те да бъдат изплатени на производителите през септември т.г.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: