24 юли 1938 г. е рожден ден на разтворимото кафе

24 юли 1938 г. е рожден  ден на разтворимото кафе Снимка: https://pixabay.com/

На тази дата се появява на пазара първата популярна марка разтворимо кафе

За рожден ден на разтворимото кафе се счита 24 юли 1938 г., когато масовото му производство е поставено на конвейера. Но историята на разтворимото кафе започва малко по-рано.

Известно е, че първата технология за производство на разтворим прах от кафе на зърна е изобретена от японския химик Сатори Като през 1901 г. в Чикаго.

Пет години по-късно, през 1906 г., английският химик Дж. С. Вашингтон, който живее в Гватемала и е почитател на свареното кафе, създава първото производство на разтворимо кафе, а през 1909 г. новият продукт се появява на рафтовете на хранителните магазини - първото комерсиално произведено разтворимо кафе Red E Coffee.

Истинската слава на разтворимия прах е плод на сътрудничеството през 30-те години на миналия век между Nestle и бразилските производители на кафе.

Специалистът на Nestle Макс Моргенталер работи върху този проблем няколко години и през 1938 г. успява да създаде разтворим прах, който запазва свойствата на кафеените зърна в напитката и се съхранява дълго време.

На 24 юли 1938 г. от поточната линия на швейцарската компания, която по-късно става първата популярна марка разтворимо кафе - Nescafe, излизат първите кутии с новата напитка.

Разтворимото кафе се произвежда в три вида в зависимост от технологията на производство: прахообразно (спрей), гранулирано (агломерат) и сублимирано. За производството обикновено се използват зърна от сорта Робуста или Арабика.

Популярността на разтворимото кафе в целия свят е много висока, въпреки че делът на консумацията му в сравнение с вареното кафе зависи от "кафената" култура на различните страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: