Най-популярната и желана позиция за работа в света: ръководител на отдел ИИ

Най-популярната и желана позиция за работа в света: ръководител на отдел ИИ Снимка: ferra.ru

Но никой не знае с какво точно се занимава той, тъй като длъжността обхваща много сфери

Надпреварата за въвеждане на изкуствен интелект (ИИ) води до промяна в сферата на заетостта, като най-популярната нова позиция е "ръководител на ИИ". Тази роля обаче тепърва се формира и нейните параметри все още не са ясни, съобщава Vox.

Тази позиция днес става все по-популярна в различни отрасли. През последните пет години броят на свободните работни места за ръководители в областта на ИИ се е увеличил три пъти. Някои компании обаче се колебаят трябва ли отделите да бъдат ръководени от ветерани в ИИ или от тези, които са запознати с потребителските продукти на ИИ.

Тази позиция не се ограничава само до технологичните компании, тъй като ръководителите в областта на ИИ се изискват от представителите на всички отрасли, включително банковия сектор, технологичния сектор, производството и правителствените учреждения. Често тази позиция се заема от утвърдени технологични лидери, но тя също така привлича специалисти от нетехнологичните области, като бизнес и маркетинг.

Експертите смятат, че ролята на ръководителя на ИИ ще остане в бъдеще, тъй като ИИ има трансформационен характер и потенциал за рентабилност. Неговите отговорности се простират в различни области на дейност - от подбора на персонала до продажбите и разработката на софтуер, поради което е сложно да се съставят пълни изисквания за тази професия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: