Трикратно се увеличиха българските училища, които ще използват Chromebook

Трикратно се увеличиха българските училища, които ще използват Chromebook Снимка: https://www.flickr.com

Преносимите компютри за обучение могат да предоставят на образователната ни система необходимата гъвкавост и сигурност, за да функционира пълноценно в условията на пандемия.

Въвеждането на иновации в българските училища беше значително ускорено през последните месеци поради необходимостта от преминаване към модел на дистанционно обучение. Пореден пример за тази тенденция са 36-те паралелки от 18 учебни заведения, които ще стартират новата учебна година, използвайки специалните преносими компютри за образование Chromebook. За сравнение през миналата година броят на училищата, използващи такива устройства, е бил едва 6. Учениците в тях обаче са постигнали много добри резултати в своето обучение.

 

„В тези неизяснени условия, в които ще започне новата учебна година, въвеждането на гъвкаво и сигурно решение за дистанционно образование като Chromebook може значително да улесни работата на учители и ученици и да направи по-пълноценен учебния процес. Вече едва ли има някой, който да не се е убедил в нуждата училищата да са подготвени за дистанционно обучение, без да се подценяват и предимствата на физическото присъствие в класната стая. Хубавото е, че образователните компютри Chromebook могат значително да повишат ефективността на обучението както при работа онлайн, така и на място в учебните заведения" - споделя Габриела Иванова, експерт внедряване на Chromebook и модел 1:1 в Центъра за творческо обучение, който е официален партньор за България на ACER Education и Google Cloud със специализация „образование".

 

Какво е Chromebook?

 

Това е преносимо устройство, което обединява в едно таблет и лаптоп. То работи с операционна система Chrome OS на Google, разполага с тъч скрийн екран, висококачествена камера и водоустойчива клавиатура и е оптимизирано за работа в „облачна" среда. Това означава, че всички файлове, приложения и дори персонални настройки на работния плот се пазят в персоналния gmail / G Suite профил, а не в паметта на компютъра. Това прави учебното съдържание достъпно от различни устройства и го защитава от изтриване и загуба.

 

Всичко необходимо за образователния процес

 

Chromebook е оптимизиран за целите на образованието. Той е изключително бърз (стартира само за осем секунди), батерията му издържа цял учебен ден (до 12 часа), няма вируси, а здравината му е тествана по стандарт от военен клас. Тези негови базисни характеристики го правят подходящо решение за присъствено (замествайки тежките хартиени учебници) и дистанционно обучение (учениците могат да учат и да се упражняват на него у дома, използвайки индивидуалните си Google профили).

 

Нещо повече - Chromebook позволява учебният процес да бъде организиран по модела 1:1, което означава, че всеки преподавател и всеки ученик може да разполага навсякъде и по всяко време с персонално устройство, както и с достъп до цялото учебно съдържание през личния си gmail / G Suite профил. Компютърът дава достъп до всички необходими материали и може да се управлява от разстояние чрез специализиран лиценз Chromebook Management License. Всичко това го нарежда сред предпочитаните устройства за работа в училище в някои от най-добрите образователни системи в света - САЩ, Австралия, Швеция, Нидерландия и др.

 

Подходящ за деца със специални образователни потребности

 

Chromebook има редица предимства за деца със специални потребности. Учениците с намалено зрение могат да използват функцията за увеличение на изобразеното на екрана съдържание. Вграденият четец ChromeVox е създаден специално за незрящи ученици, за които е осигурено подходящо аудио съдържание или такова с брайлов код. Добавянето на надписи към аудио и видео файлове подпомага учебния процес при деца със затруднения в слуха.

 

Достъп до огромен брой образователни приложения

 

Chromebook устройствата работят с приложения като Google експедиции, Tour Creator и Poly, които включват в учебния процес виртуалната и добавената реалност. Jamboard от своя страна е изключително подходящо за създаването на учебно съдържание приложение, чрез което дори може да се замести интерактивната дъска в училище.

 

Познатата покрай дистанционното обучение виртуална класна стая Google Classroom допълнително подпомага проектно базираното обучение. Чрез нея преподавателят дава достъп на целия клас до различни учебни ресурси, индивидуални и групови проекти и др. Chromebook често се използва и за достъп до съдържание, което не е включено в учебниците, като например различни Google експедиции, както и за развитието на технологични умения в учениците като създаване на мултимедийно съдържание, графики, рисунки, чертежи и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: