Саудитска Арабия снабдява армията си с турски дронове Baykar Akinci

Саудитска Арабия снабдява армията си с турски дронове Baykar Akinci Снимка: trthaber.com

Договорът, обявен във вторник, е сключен по време на посещението на Реджеп Тайип Ердоган в кралството в Персийския залив

Очаква се на Международния панаир на отбранителната промишленост, който ще се проведе следващата седмица в Турция, параметрите на сделката да се изяснят, отбелязва breakingdefense.com. В Twitter главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар написа, че това е най-големия договор за износ на отбрана и авиация в историята на Република Турция“.

Освен самите дронове, Baykar ще осигури обучение, техническа поддръжка и логистични услуги. По думите на Халук Байрактар  „Това сътрудничество не само ще укрепи връзките между нашите нации, но има за цел да допринесе за регионалния и глобалния мир“.

В изявление на Саудитска Арабия се казва, че придобиването на дроновете Baykar Akinci „ще повиши готовността на въоръжените сили на кралството и ще засили неговите отбранителни и производствени способности“. Съвместното производство и трансферът на технологии – приоритетен сектор за Саудитска Арабия, също са част от договореностите. 

Според Андреас Криг, старши преподавател в Кралския колеж в Лондон, сделката е печеливша и за двете страни. Той оценява Akinci като „добър продукт на развиващата се турска отбранителна индустрия, на конкурентна цена, с около 25% по-ниска от тази, на сходни апарати“.

Akinci е на въоръжение в турските въоръжени сили от август 2021 г. и досега са сключени 6 експортни договора за продажба на дронове от серията. В района на Персийския залив, освен Саудитска Арабия, договори за доставка на дронове Baykar са сключили също Кувайт и ОАЕ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: