Как хората се отнасят към роботите

Как хората се отнасят към роботите Снимка: EE World Online

Ето какво показват изследванията

Отношенията ни с роботите ще станат още по-интересни през следващото десетилетие. При това чатботовете и роботите-компаньони вече действат така, че на хората те им изглеждат като живи същества. И това може да доведе до лоши последици, пише BBC Science Focus.

При масовото въвеждане на виртуалните гласови асистенти родителите се оплакаха, че тези асистенти учат децата им да бъдат груби. За да поправят това, Amazon и Google пуснаха допълнителни функции, които насърчаваха използването на думите "моля" и "благодаря".

През 2015 г. учените изясниха каква връзка съществува между емпатичната грижа на хората и отношението им към робота. Много изследвания показват също така, че тези, които стават свидетели на агресивно поведение по отношение на робот, изпитват стрес.

Освен това, научните изследвания показват, че хората се отнасят към роботите по по-различен начин, отколкото към персонажите на екрана. Това отчасти се дължи на факта, че човек е биологично програмиран да реагира на физическо движение.

С други думи, хората са склонни да се отнасят към всеки движещ се обект (дори обикновена пръчка) като към живо същество. Ето защо, с подобряването и усъвършенстването на роботите, в подсъзнанието на хората границата между живото и реалното може да продължи да се размива.

Съществува предположение, че жестокостта към роботите ще направи хората още по-жестоки като цяло. Това обаче все още изисква доказателства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: