Денков: Рискът войната да се пренесе към натовски държави е изключително нисък

Денков: Рискът войната да се пренесе към натовски държави е изключително нисък Снимка: МС

Рискът войната да се пренесе от Украйна към държави членки на НАТО в момента е изключително нисък. Много по-сериозно е положението в Западните Балкани, където има силно руско влияние

„Трябва да си даваме сметка, че опасностите, за които говорим, в огромна степен са предизвикани от един и същи източник.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков в края на първия ден от срещата на върха на страните от Северноатлантическия алианс във Вилнюс.  


 По време на дискусиите съюзниците подкрепиха бъдещо членство на Украйна в НАТО. За целта трябва да бъде взето последващо решение от членките на Алианса. На територията на страната кандидат не трябва да се водят военни действия, припомни акад. Денков. Има решение да се прескочи един от етапите, през които по принцип минава всяка държава, защото армията на Украйна вече доказа, че „може да се бие на високо ниво“.


 България не подкрепя използване на касетъчни боеприпаси и не притежава такива. За съжаление Русия не само че не е подписала споразумение срещу тяхното използване, тя ги е прилагала системно и в Сирия, и във войната с Украйна, каза министър-председателят. 

Тази тема не е била обсъждана на срещата на върха.


 За първи път след Студената война се разработват регионални планове, стана ясно във Вилнюс. 

„Изграждането на бойните сили има единствено и само защитен и сдържащ характер. Никой не се подготвя за никакви други действия“, коментира премиерът регионалния план за Черно море и плановете за разширяване на съществуващата бойна група в България до бойна бригада. 

На фона на руската агресия в Украйна България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили и работи по тази задача. Акад. Денков посочи инвестициите за допълнително въоръжение: изтребителите F-16, двата мултифункционални кораба и осигуряването на бронирани машини за пехотата.
„За нас е важно да надградим нашия капацитет и да го интегрираме напълно с капацитетите на съседните натовски държави“, уточни премиерът


МС

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: