Руските олигарси станаха още по-богати и тази година, въпреки войната

Руските олигарси станаха още по-богати и тази година, въпреки войната Снимка: lewisbrisbois.com

В световния клуб на най-богатите, от общо 500 милиардера, 24 са руснаци

Според рейтинга на Bloomberg, най-добре се е справил Вагит Алекперов. Президентът на „Лукойл” от началото на годината е натрупал нови почти $5 милиарда, така че състоянието му вече се оценява на $ 20.2 милиарда. Съоснователят на петролния гигант Леонид Федун не се е справил толкова добре, но все пак  за първото полугодие е направил $ 1.73 милиарда, така че състоянието му вече е $ 7.6 милиарда

По-богат е станал и основният собственик на Новолипецкия комбинат за желязо и стомана Владимир Лисин, който прибави $ 3.22 милиарда към състоянието си, постигайки нетно богатство от $ 23.1 милиарда. Увеличило се е и състоянието на Леонид Михелсон, главният изпълнителен директор на северния газодобивен гигант НОВАТЭК, комуто тази година донесе още $ 1.5 милиарда печалби и общо състояние от $ 26.1 милиарда.

Основателят на инвестиционния фонд ОНЭКСИМ Михаил Прохоров е притежател на $ 14.7, след като тази година спечели още $ 1.46 милиарда. Акционерът в НОВАТЭК и „Сибур” Генадий Тимченко направи в газово-петролния сектор печалба за полугодието от $ 1.29 милиарда и оформи нетно състояние от $13,1 милиарда. 

С общо $ 11.1 милиарда бившият собственик ва „Уралкалий” (торове) Дмитрий Риболовлев отбелязва приход за полугодието от $ 1.03 милиарда, а единствената дама в руския клуб на милиардерите Татяна Бакалчук, ръководител на платформата за онлайн търговия Wildberries, прибави към сметката си $ 1.24 милиарда и се радва на състояние от $ 5.7 милиарда. 

Не е малка обаче и групата милиардери „на червено”. Най-много е загубил Андрей Мелниченко. Богатството на производителя на торове и основател на „ЕвроХим” и СУЭК, е намаляло с $1,57 милиарда, така че му остават „едва” $ 11.7 милиарда.

„На червено” според Bloomberg е и най-богатият руски милиардер, собственикът на „Интеррос” и „Норникель”, Владимир Потанин. Според изданието, той е загубил почти $30 милиона от началото на годината, така че за момента състоянието му се оценява на $28,5 милиарда, което му отрежда 50-то място в световната класация на милиардерите, но пък Потанин твърдо държи първа позиция в националната ранг-листа на руските богаташи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: