Шефът на Microsoft не вижда заплаха за човечеството в изкуствения интелект

Шефът на Microsoft не вижда заплаха за човечеството в изкуствения интелект Снимка: стопкадър видео Euronews

Институциите на ЕС съгласуват първия по рода си закон за регулиране на изкуствения интелект

Изкуственият интелект не представлява заплаха за съществуването на човечеството, казва президентът на Microsoft Брад Смит.

В интервю за Euronews ръководителят на американския технологичен гигант каза, че въпреки тази липса на този екзистенциален риск, хората трябва да създадат предпазни мерки за ИИ и да му повлияят положително.

„Имаме нужда от „спирачки за сигурност“, които гарантират, че изкуственият интелект остава под човешки контрол. Можем да го направим. Сега е подходящият момент да се съберем с европейците и да решим как да го направим. Трябва да действаме на няколко нива, за да запазим винаги технологията  под контрол. Мисля, че ако го направим добре, тогава ще разберем, че това не представлява екзистенциален риск."

Основните институции на ЕС се договарят по текст с набор от правила, който е предназначен да бъде първият закон за регулиране на изкуствения интелект.

Според Брад Смит съдържанието на този документ е направило голямо впечатление на специалистите от неговата компания. Президентът на Microsoft призовава разработчиците на софтуер и правителствата от двете страни на Атлантическия океан да се обединят, за да управляват по-добре невронните мрежи:

"Реалистично е и наистина е необходимо да се постигне широко ниво на международна координация относно регулирането на изкуствения интелект. Често си мисля за ИИ и го сравнявам с търговски самолет. Можем да се качим в него, да прелетим границите и да слезем от него. Но самолетите са еднакви, не могат да се променят във въздуха или да се държат различно.

Световните правителства отдавна, през 1944 г., се обединиха, за да създадат международна организация за регулиране на въздушния транспорт, по-специално стандартите за безопасност на самолетите. ИИ изисква същото. Имаме нужда  правителствата да обединят усилията си за това."

Брюксел иска предложеният от него закон за изкуствения интелект да бъде одобрен и влязъл в сила до края на годината.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: