Еврозоната - приоритет в държавния бюджет за 2023 г.

Еврозоната - приоритет в държавния бюджет за 2023 г. Снимка: МС

Влизането в еврозоната е приоритет в предложения от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Заложеният в него дефицит до 3% от БВП е важен за България, тъй като това е един от икономическите показатели, въз основа на които се оценяват страните, които искат да въведат еврото.

Ключово е да запазим Маастрихтските критерии, с изключени на инфлацията, която не зависи от нас, а от външни фактори, но напоследък намалява доста бързо. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча”, където присъства на деня за демонстрация на способностите на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger - 23”.

Министър-председателят подчерта, че влизането в еврозоната не трябва да бъде за сметка на заплатите, хората и пенсиите и посочи, че държавният бюджет за 2023 г. е с фокус върху социалните плащания. Според акад. Денков заложеният растеж на БВП от 1,8% също изглежда изпълним.

Премиерът посочи още, че трябва да се планират разходи за инвестиции и капиталови разходи на проектен принцип. По този начин ще се преустанови практиката на неефективно и непрозрачно отпускане на средства с Решения на Министерския съвет в края на годината.

Акад. Денков увери, че ще има финансиране за вече готовите проекти, в ползва на отбраната, като за 2025 г. е ще бъдат отделени повече средства. Тогава страната ни ще изпълни и заложения от НАТО минимум от 2% от БВП на средствата, които се отделят за отбрана.

„Когато се планират проектите и самото финансиране, от една страна е важно как българската армия да получава собствена сила и мощ, за да отбранява държавата, хората и територията. От друга страна, едновременно с това тя трябва да се интегрира с общите сили на НАТО, защото само заедно можем да бъдем достатъчно силни, така че никой да не посмее да помисли да наруши нашата територия“, каза премиерът.

Министър-председателят очерта и темите, които ще бъдат на дневен ред по време на заседанието на Европейския съвет. Сред тях са Шенген, еврозоната, мигрантският поток и създаването на координационен център у нас за опазване на източната ни граница, законодателната програма на България.

По отношение на провелата се вчера лидерска среща в Народното събрание между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС премиерът посочи, че трябва да се работи с търсене на консенсус, тъй като подготовката на коалиционно споразумение изисква месеци. 


„Кога ще бъде подписано споразумението трябва да решат парламентарните групи. Големият проблем в момента не е как работи правителството, защото ние успяваме да си вършим работата. Трябва да се реши как да се осигури законодателната програма, без която няма смисъл цялото усилие“, заяви акад. Денков.

По думите му напрежението е основно по отношение на гласуването на законопроектите.

МС
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: