Напрежението в Русия в известна степен е овладяно (обновена)

Напрежението в Русия в известна степен е овладяно (обновена) Снимка: kurer-sreda.ru

„Ние сме патриоти и по отношение на предателството към родината президентът дълбоко се заблуждава, коментира Евгений Пригожин изявлението на Владимир Путин

„Воювахме и воюваме за страната си и никой от бойците на ЧВК Wagner няма да се предаде по искане на президента, ФСБ или който и да е друг. Защото не искаме страната да живее в корупция, измама и бюрокрация”, казва в новото си видеоизявление Пригожин. 

Той припомня, че частната военна компания Wagner е изпълнявала задачи, възложени от Кремъл и в Африка, и в Украйна, но средствата за тези операции са били разграбени от „чиновничета” по високите етажи. Пригожин не коментира предупреждението на Путин, че ще изправи пред съда участниците в бунта. 

Междувременно, според портала Flightradar24, от московското летище Внуково в посока Санкт Петербург е излетял специалният самолет на президента Владимир Путин Ил96-300ПУ. На борда му има оборудване за управление на въоръжените сили на Руската федерация. В района на гр. Твер, където руският президент има резиденция, самолетът е изчезнал от радарите. 

По данни на Flightradar24 в Санкт Петербург е кацнал друг самолет на специалния отряд на Русия. Около половин час преди новината, прессекретарят Дмитрий Песков заяви, че Путин работи в Кремъл, а по-късно отрече информацията, че руският президент е отлетял за Санкт Петербург.

Нидерландският проект за изследване на военните операции Oryx сочи, че по време на операцията на Пригожин руската армия е загубила много повече техника от вагнеровци. Според Oryx, за по-малко от денонощие руските военни са се лишили от самолет Ил-22, два хеликоптера за радиоелектронна борба Ми-8, хеликоптер Ми-35, бойна машина „Тигър” и военен КамАЗ. Загубите на Вагнер до момента са един УАЗ, се казва в доклада.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров публикува в Telegram канала си своето първо изявление от началото на акцията на ЧВК Wagner, в което се казва, че чеченските бойци са "влезли в зоната на напрежение" и че "бунтът трябва да бъде потушен”. „Това, което се случва, не е ултиматум към Министерството на отбраната, а предизвикателство към държавата. И затова около националния лидер трябва да се сплотят военните, силите за сигурност, губернаторите и цивилното население”, препоръчва Кадиров.

Позовавайки се на източник, близък до руското правителство, The Moscow Times, Telegram каналът "Важни истории" и сайтът meduza.io съобщават, че и вчера, и днес служители в администрацията на Кремъл се се опитали да преговарят с Пригожин, предлагайки му „да даде заден ход”, но не са постигнали успех и едва след това срещу шефа на ЧВК Wagner е образувано наказателно дело. 

Според „Важни истории”, Владимир Путин е поръчал на специалните части Пригожин „да бъде ликвидиран”, за да се избегне нахлуването му в Москва. Междувременно, части на ЧВК Wagner са забелязани в Липецка област, на около 400 км от руската столица, а ветерани на частната армия съобщават, че чакат заповеди „в пълна бойна готовност”. Не се съобщава за особена реакция на руски военни части към придвижването на ЧВК Wagner, 

Нещо повече, шестима висши офицери от руските въоръжени сили при условие за анонимност казаха пред The Moscow Times, че част от офицерите са готови да застанат на страната на ЧВК Вагнер или поне да не им пречат да продължат напред.  „Всички разбират, че не става дума за защита от врага, а за мръсни вътрешни разправии, няма смисъл да умираме заради това", казва един от източниците. 

Офицер от зоната на военните действия в Украйна каза, че много военнослужещи са разочаровани от действията на Министерството на отбраната и  „Сега много офицери подкрепят Пригожин. Поради тази причина почти всички пътища са отворени пред колоните на ЧВК, поради същата причина те успяха да окупират Ростов на Дон за няколко часа без нито един изстрел“, казва събеседникът.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че е убедил Пригожин да спре настъплението си към Москва, но няма информация, че шефът на ЧВК Wagner се е отказал от исканията си. Според негово изявление, той спира похода си към Москва, за да избегне кръвопролития, съобщи ВВС. Пригожин обяви, че "според плана", оттегля ЧВК Wagner в лагерите ѝ и започна изтеглянето на бойците си от Ростов на Дон, под аплодисментите на гражданството. Ако ситуацията продължи да се развива в тази посока, става все по-ясно, че Пригожин знае как и може да наложи исканията си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: