На 22 юни 1633 г. Галилео Галилей се отказва от своята хелиоцентрична система на света

На 22 юни 1633 г. Галилео Галилей се отказва от своята  хелиоцентрична система на света

Галилео Галилей е известен като приемник на учението на Николай Коперник

Ученият установява, че Слънцето се върти около оста си и въз основа на наблюденията си заключава, че въртенето около оста е характерно за всички небесни тела и че хелиоцентричната система на света, предложена от Коперник, е единствената вярна.

Но през 1616 г. комисия от авторитетни италиански богослови обявява учението на Коперник за еретично, а книгата му „За въртенето на небесните сфери“ е включена в индекса на забранените книги.

През 1632 г. Галилей публикува книгата си „Диалог за двете главни системи на света – Птолемеева и Коперникова“. Скоро италианските инквизитори, считайки книгата за еретична, забраняват продажбата й и Галилей беше призован в Рим, където беше изправен пред съда.

Разследването се проточва от април до юни 1633 г. На 22 юни в доминиканския манастир Св. Минерва, в същата църква, където неговият предшественик Джордано Бруно изслушва смъртната си присъда, Галилей на колене се отказва от учението си.

През последните години от живота си той трябва е да работи в тежки условия. В своята вила Арчертри във Флоренция той е под домашен арест и под постоянно наблюдение от инквизицията.

През ноември 1979 г. папа Йоан Павел II официално призна, че инквизицията е допуснала грешка през 1633 г., принуждавайки Галилео Галилей  насила да се откаже от теорията на Коперник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: