Великобритания подписва първото си търговско споразумение след Брекзит

Великобритания подписва първото си търговско споразумение след Брекзит Снимка: wikimedia.org

Правителството на Обединеното кралство очаква да сключи споразумение за свободна търговия с Япония през август. Това бе съобщено от главния секретар на финансовото министерство на Великобритания, Лиз Тръс.

Преговорите между нас бяха продуктивни и постигнахме договорка относно основните елементи на споразумението. Надявам се в най-скоро време всичко да стане официално", заяви Тръс.

Евентуална сделка с Япония би била първата съществена такава за Великобритания, откакто последната напусна Европейския съюз.

Търговското споразумение с Япония може да се окаже основен момент в развитието на британската икономика извън пределите на европейския блок. То е напълно възможно да окаже положително влияние върху преговорите, които Великобритания води за икономическо сътрудничество със Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия и други потенциални партньори.

Първите сведения за възможно споразумение с Япония, Великобритания обяви през месец май, докато през юни официално започнаха преговорите. Очаква се всички детайли по сделката да бъдат финализирани до края на август.

През месец май Отделът за международна търговия на Великобритавия обяви в изявление, че едно споразумение за свободна търговия с Япония, четвъртия най-голям търговки партньор на Обединеното кралство извън Европейския съюз, би повишило растежа на британската икономика с 0,07%.

От това изявление се разбира още, че вносът от азиатската държава може да се увеличи с до 80%, а износът към нея ще нарасне с 21,3%.

Споразумението може да окуражи автомобилните производители, като Астън Мартин например, тъй като износът на автомобили към Япония е един от най-доходоносните отрасли на британската икономика, генериращ приходи в размер на около 1,1 милиарда паунда годишно, по данни на Отдела за междунардна търговия на Великобритания.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: