Исландия и Канада с нови ограничителни мерки срещу Русия

Исландия и Канада с нови ограничителни мерки срещу Русия Снимка: sia.az

Исландия закри посолството си в Руската федерация, а Канада наложи санкции на лица и организации заради опитите им да „русифицират” украинската култура

Исландия се позова на силно ограничените опции за пътуване и предупреди, че от 1 август дипломатическото ѝ представителство в Москва спира дейността си. Същевременно в изявлението си Исландия предлага и Русия да ограничи своите дейности в Рейкявик, отбелязвайки, че при промяна на обстоятелствата може да промени решението си.  Русия предупреди, че „неминуемо” ще вземе ответни мерки срещу „неприятелското решение”, съобщава The Moscow Times.

Санкциите, наложени от Канада, засягат 24 лица и 17 организации, отговорни за унищожаването на културни обекти, културни институции и в крайна сметка – на културната идентичност на Украйна, съобщи Министерството на външните работи на страната. Сред санкционираните са бившият проруски президент на Украйна Виктор Янукович и синът му Александър Янукович, сътрудници на поделенията на руското министерство на образованието в окупираните украински области и двама проруски пропагандисти. 

В изявлението на канадското дипломатическо ведомство се подчертава, че руските въоръжени сили не само унищожават културните обекти на Украйна, но и са пряко замесени в „изчезването на хиляди обекти" с културна ценност, обявени вече като кражби. Отбелязва се, че лица и организации, включени в досегашните санкционни списъци, провеждат политика на „русификация“ на Украйна, създавайки руска администрация в областта на образованието и културата в окупираните украински територии.

На 10 юни канадският премиер Джъстин Трюдо и министърът на финансите Кристия Фрийланд пристигнаха в Киев и обявиха нов пакет финансова помощ за Украйна в размер на 500 милиона канадски долара. Трюдо обеща също Канада да участва в обучението на украински пилоти.

Същевременно, в петък „Ведомости” съобщи, че окупационните руски власти в Украйна подготват „централизирано информационно пространство“, със здачата  да се създаде „канал за проверена информация”, акцентиращa върху положителни „социално-икономически” новини. Планът е продължение на все по-разширяващото се информационно затъмнение както в окупираните райони, така и в цяла Русия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: