Стотици полети в Европа ще бъдат отложени или отменени заради въздушни учения

Стотици полети в Европа ще бъдат отложени или отменени заради въздушни учения Снимка: timeout.com

Летищните власти предупреждават за затваряне на въздушното пространство и стачки

„Около 800 полета на ден ще бъдат пренасочвани“, казват от управлението на въздушното движение при  Eurocontrol. Причината е започналото днес отбранително учение „Air Defender 2023“ на НАТО,  което ще продължи до 22 юни и ще се съсредоточи над германското въздушно пространство

„Знам, че може да има ограничения върху гражданския въздушен трафик, но при 10 дни от 365, смятам, че в Германия имаме спокойтвие и свобода“, казва генерал-лейтенант Инго Герхарц, инспектор на германските военновъздушни сили, който ръководи учението.

Още миналата седмица той информира авиокомпаниите за периметрите на ограничение: на север, включително в датското и холандското въздушно пространство, на изток - близо до полската и чешката граница и на юг - от Люксембург по френската граница, почти до езерото Констанс на границата с Швейцрия. Всяка от тези зони ще бъде затворена или силно ограничена за граждански авиокомпании за няколко часа всеки ден, въпреки че през следващия уикенд учението „ще почива”.

Ще бъдат засегнати и много ваканционни полети от Обединеното кралство, особено по натоварените дестинации Лондон – Анталия и Манчестер - гръцките острови, като маршрутите на около 300 полета ще се удължат средно със 110 км, т.е., около 7 минути. Не изглежда много, но може да причини сериозни смущения в прецизно разработения въздушен трафик над Европа. 

Най-големи проблеми се очакват на най-големите летища, тъй като закъсненията ще навлязат във вечерната часова зона, когато обслужващият персонал е намален. Закъснения може да натрупат и нискобюджетните авиокомпании, чиято практика е самолетите им да летят в режим „отиване – връщане”. Полетите от основният център на Lufthansa във Франкфурт също ще бъдат ограничени.

Но това не е всичко. Служителите по сигурността на лондонските летища Хийтроу и Гетуик обявиха 31 дни стачки през лятото, с участието на над 2000 летищни служители. През юни двете летища ще стачкуват на 24, 25, 28, 29 и 30, през юли ще преминат към няколкодневни стачки - от 14 до 16, от 21 до 24 и 28 до 31 и през август ще стачкуват на 7, след това от 11 до 14, от 18 до 20 и от 24 до 27. Летищните служители настояват за по-добри условя на труд и по-високи възнагражденя, а синдикатите им не приеха предложеното увеличение на заплатите с 10.1%, твърдейки, че то не отговаря на поскъпването на живота. Авиопревозвачите и летищните власти от своя страна казват, че предишните стачни действия не са довели до сериозни нарушения на въздушния трафик. 

След стачката на въздушния контрол във Франция 6 и 7 този месец, която отмени 400 полета на Ryanair, синдикатите ще решат в петък кога и къде ще продължат стачните действия. Италианските летища започнаха юни със стачка и засега не са обявили нова. 

Ако полетът ви все пак бъде отменен, проверете добре задълженията на авиокомпаниите, защото предвидените компенсации никак не са малко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: