"Те не само че не знаят какво е Wi-Fi, но дори и за интернет не са чували"

"Те не само че не знаят какво е Wi-Fi, но дори и за интернет не са чували" Снимка: Ferra.ru

Как стоят нещата с най-новите технологии в Северна Корея: в това отношение там всичко е доста зле

В Северна Корея интернетът си остава недостъпен за повечето от 25-те милиона граждани, съобщава WIRED.

Според ново проучване на организацията People for Successful Corean Reunification (Pscore), едва няколко хиляди привилегировани членове на обществото могат да получат достъп до глобалната мрежа, докато в същото време, дори силно цензурираният вътрешен интранет не е достъпен за по-голямата част от населението.

В страната практически е невъзможно да се получи достъп до свободна и открита информация. Доклад на Pscore разкрива каква е реалността за малцината, които, макар и при много ограничени обстоятелства, все пак успяват да влязат в интернет на територията Северна Корея.

Документът описва дългия процес на одобрение за получаване на достъп до мрежата, след което наблюдателите седят плътно до потребителите по време на тяхното пребиване в интернет и одобряват действията им на всеки пет минути.

Според доклада, за милиони хора в Северна Корея глобалната мрежа просто не съществува,  "Изучавах «световната паяжина» и дори запомнях информация за нея за изпита, но знаех за интернета само на теория", разказва един от бежанците от Северна Корея.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: