Унгария няма да може да изпълни достойно задачите на председателството на ЕС

Унгария няма да може да изпълни достойно задачите на председателството на ЕС Снимка: wikimedia.org

Това гласи резолюция на Европарламента

Депутатите от Европейския парламент гласуваха за отмяна на председателство на Унгария в ЕС, което трябва да й бъде предадено след една година. Резолюцията има препоръчителен характер, но към нея могат да се вслушат в Съвета на Европейския съюз, съобщава Euronews.

Европейският парламент се съмнява, че Унгария ще може да се справи достойно през следващата година със задачите на страна-председател на Европейския съюз. Депутатите обясниха съмненията си с факта, че популисткото правителство на премиера Виктор Орбан допусна упадък на демокрацията и върховенството на закона в страната. Одобрената в четвъртък резолюция призовава Съвета на ЕС да намери такова решение, което да не позволи на Будапеща да стане водеща столица за 6 месеца.

Междувременно унгарският кабинет се готви да приеме в средата на 2024 г. председателските правомощия - да координира дейността на страните-членки на ЕС, да провежда международни срещи, да представлява целия Европейски съюз пред външния свят.

Евродепутатите смятат, че Виктор Орбан не е подходящ за тези роли, предвид близките му връзки с руския президент Владимир Путин и многократните опити да осуети провеждането на общия курс на ЕС. Либералът от Нидерландия Софи ин'т Велд призовава за недопускане на унгарското председателство на ЕС, заплашвайки в противен случай да се застъпи за ограничаване на сътрудничеството между клоновете на властта:

"Знам, че г-н Орбан смята да използва председателството за свои цели и да се обръща към собствената си аудитория, игнорирайки всички останали. Не мисля, че Европейският съюз се явява предизборен екип за г-н Орбан. Ние му позволихме да се държи така през последните 13 години, така че, стига вече".

Унгарското правителство отхвърли подобни критики. Министърът на правосъдието Джудит Варга настоява, че предвидените планове за председателството на страната й в ЕС ще бъдат изпълнени:

"Европейският парламент не зачита нито европейските ценности, нито демокрацията. Първо, той непрекъснато критикува свободните избори в Унгария, не приема резултата от тях и отхвърля онези, които унгарците в името на демокрацията са избрали за правителство. Второ, евродепутатите не зачитат върховенството на закона, защото в това Европарламентът не играе никаква роля".

Резолюцията на Европейския парламент няма задължителен характер. Досега Съветът на ЕС отказваше да обсъжда въпроса за председателството на Унгария. Преди нея този пост на ротация след Швеция предстои да бъде зает от Испания и Белгия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: