Гутериш: Време е да реформираме Съвета за сигурност на ООН

Гутериш: Време е да реформираме Съвета за сигурност на ООН Снимка: https://pixabay.com/

Генералният секретар на ООН също така заяви необходимостта от реформа на системата Бретън Уудс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е дошло времето за реформиране както на Съвета за сигурност, така и на Бретън Уудс, за да отговарят на "реалностите на днешния свят".

Говорейки на пресконференция в неделя в японската Хирошима, където се срещнаха лидерите на Г-7, Гутериш каза, че и двете институции отразяват властовите отношения от 1945 г. и трябва да бъдат актуализирани, пише Reuters.

    "Глобалната финансова архитектура е остаряла, нефункционална и несправедлива. Пред лицето на икономическите сътресения, причинени от пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна, тя не успя да изпълни основната си функция на глобална система за сигурност", каза Гутериш .

Налице е нарастващо осъзнаване сред развиващите се страни на срещата на върха на Г-7, каза той, че не се прави достатъчно за реформиране на остарелите институции или за „отърваване от разочарованието“ на глобалния Юг.

"Сега ще видим въздействието на дискусиите, които се проведоха тук, в Хирошима. Членовете на Г-7 успяха да преговарят с някои от най-важните нововъзникващи икономики в света", каза Гутериш.

Както отбелязва Ройтерс, домакинът на срещата на Г-7, Япония специално покани представители на така наречения глобален Юг в Хирошима за разговори. Сред поканените бяха индийският премиер Нарендра Моди, президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и президентът на Индонезия Джоко Видодо.

Прогноза за развитието на световната икономика

Ройтерс припомня, че според януарската световна икономическа перспектива на МВФ икономиката на Индия ще нарасне с над 6% през тази и следващата година.

Заедно Китай и Индия ще представляват около 50% от световния растеж през 2023 г., каза тогава главният икономист и директор на изследванията на МВФ Пиер-Оливие Гуринша.

Според МВФ икономическото влияние на богатите страни от Г-7 е намаляло през последните 30 години, което представлява 29,9% от световния БВП през 2023 г., спрямо 50,7% през 1980 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: