Невръстните хакери: кой и защо вербува деца?

Невръстните хакери: кой и защо вербува деца? Снимка: https://pixabay.com/

Способните деца стават все по-често мишена на киберпрестъпниците, които умело набират млади любители на видеоигрите, като постепенно усложняват задачите им и ги превръщат в професионални хакери

В един все по-свързан свят въпросът за киберсигурността е по-важен от всякога. Във време на повишено геополитическо напрежение, хората и фирмите са изправени пред нарастващи онлайн заплахи. Но какво знаем за престъпниците, действащи в сянката на световната мрежа?

Сега ще изместим фокуса и ще разгледаме ролите в този сектор... на децата, ще научим как престъпниците набират млади играчи, натоварват ги със сложни кибератаки и дори им позволяват да получат оръжия у дома.

Прогимназиален хакер

Синът на Барбара Гемен се забърква в престъпна организация от много ранна възраст.

„Момчето започва да хакерства на 8 години, като в същото време си поръчва пистолет за вкъщи“, спомня си жената.

"Синът ми започна да прекарва много време пред компютъра, получавайки неща през интернет без заплащане. Първо, само пица, а след това по-сериозни поръчки ... Беше ми трудно да разбера какво се случва", продължава майката .. Той се събуждаше през нощта, за да седне пред компютъра, беше много стресиран. Тогава научихме, че се е свързал с група международни хакери."

 

След като твърденията й бяха отхвърлени като „преувеличени“ от властите, майката се самообучи по киберсигурност и сега е доброволец в полицията.

"В наше време е толкова лесно, защото много деца имат лаптопи, мобилни телефони. Можете да хакнете всичко с няколко клика. Предотвратяването на хакерството сред младите хора е сериозна задача. Децата често дори не знаят кое е законно и кое не “, уточнява тя.

Лош край на играта

Майк Джоунс е изследовател и треньор по сигурността, който работи с деца, смятани за потенциални киберпрестъпници. Той обяснява, че престъпните банди все по-често се насочват към най-младите, насочват се към аудиторията на феновете на видеоигрите, вербуват ги и ги принуждават да извършват кибератаки.

"Организираната престъпност наблюдава играчите. Те са в състояние да идентифицират деца, които имат способности, знания", - казва Джоунс.

"Първо откриват предпочитанията на момчетата. След като получат тази информация, за тях е лесно да спечелят доверието им."

„Онлайн игрите и хакването са неразривно свързани“, казва Александър Урбелис, адвокат по киберсигурност в Crowell & Moring LLP.  "В един момент искате да разберете дали е възможно да спечелите предимство, да идентифицирате уязвимост в системата, за да спечелите пари. Постигате това предимство и завършвате с хак."

Неразбиране на последствията?

Д-р Кели Дънлап е клиничен психолог и разработчик на игри. Тя казва, че младите хакери предприемат рискови операции отчасти поради техните неврофизиологични характеристики.

„Децата и тийнейджърите са невероятни. Техните мозъци се развиват бързо, способността им да учат нови неща, да се адаптират е невероятна. Въпреки това, някои части на мозъка на тази възраст все още не са узрели, по-специално тези, свързани с грешното изчисляване на последствията , това е неврологично състояние", обяснява тя.

 Кристиан Фънк, ръководител на глобалните изследвания и анализи в Kaspersky Group в Германия, казва, че за много млади хора хакването е начин да докажат своята стойност пред връстниците си.

„Хакерството има митична аура, нотка на хладнокръвие. Има много общо с това как хакерите са представени в много телевизионни предавания и филми“, казва той.  "Привлича много млади хора, които искат да се покажат. Мисля, че това е важен съпътстващ фактор."

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: