Европейският съюз може да забрани износа на редица руски стоки за трети страни

Европейският съюз може да забрани износа на редица руски стоки за трети страни Снимка: wikimedia.org

Заради заобикалянето на санкциите срещу Русия

Страните от ЕС могат да забранят износа на редица стоки за трети страни в случай на подозрение за тяхното участие в заобикалянето на санкциите срещу Русия, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За това съобщаваПрайм.

"Наскоро забелязахме подозрителен ръст на стоковите потоци между ЕС и редица трети страни. Затова предлагаме нов инструмент за борба със заобикалянето на санкциите. Ако видим, че стоките отиват от ЕС в трети страни и по-нататък - в Русия, можем да предложим на страните от Съюза да наложат санкции по отношение на такъв експорт на стоки. Това ще бъде крайна мярка", каза тя на съвместна пресконференция в Киев с Владимир Зеленски. 

Ръководителят на ЕК разказа за съдържанието на новия единадесети пакет антируски санкции.

Тя добави, че подобна стъпка може да бъде одобрена след задълбочен анализ и консултации със страните от ЕС.

По думите й ЕК също така възнамерява да "засили съществуващите инструменти". "Ние добавяме повече стоки към нашата забрана за транзит, например за продукти със съвременни технологии или авиационни резервни части", обясни Фон дер Лайен. Според нея това ще засегне стоки, които се изпращат в трети страни през Русия.

Тя също така посочи, че новите ограничения ще засегнат "сенчести структури от Русия и трети страни, които участват в заобикалянето на санкциите".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: