The Times: Кой ще замени Путин, ако той падне?

The Times: Кой ще замени Путин, ако той падне?

Ако руският президент умре или вече не е в състояние да управлява, функцията на действащ президент ще бъде поета от премиера Михаил Мишустин, пише британският вестник

Постоянните слухове за здравето на руския президент Владимир Путин, атаката с дрон срещу резиденцията му в Кремъл  и възходът на Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер", подхраниха нова вълна от спекулации за това кой може да го замени, съобщава британският The Times.

В статията се посочва, че Путин не показва никакви признаци на лошо здраве, въпреки упоритите слухове за това.

Въпреки това The Times повдига въпроса: кой би могъл да наследи руския президент?

Като отговаря, че според Конституцията на Руската федерация, ако президентът (в случая Путин) умре или вече не е в състояние да управлява, постът президент ще бъде поет от министър-председателя (в момента Михаил Мишустин, „технократ“ " с малко харизма и влияние).

Човек, който защитава наследството и съмишлениците си

Президентските избори трябва да се проведат три месеца след този преход.

Ако Путин умре, се добавя в доклада, съюзниците му може да запазят достатъчно влияние, за да гарантират, че удобна фигура ще поеме управлението, за да защити наследството му и да предпази сътрудниците му от съдебно преследване.

Изданието отбелязва, че това може да е някой като председателя на Държавната дума (парламента) Вячеслав Володин (59) или Андрей Турчак (47), ръководител на управляващата партия "Единна Русия".

В неотдавнашен коментар за The Times руският автор Михаил Шишкин прогнозира хаос, ако Путин умре или бъде отстранен.

„Войната в Украйна ще приключи и ще започне бандитска война за контрол над Русия. Тези хора, които ще се борят за живота и властта си, не се интересуват много на кого принадлежи Крим или Донбас“, казва Шишкин.

Той също така прогнозира, че страната ще се разпадне, тъй като регионалните владетели се защитават и заграбват собствеността, използвайки частни армии.

Истинските противници в Русия са елиминирани

В текста се посочва, че Пригожин, с подкрепата на бойци, които са се изтеглили от Украйна, може да се появи като силна фигура в такъв сценарий.

Леонид Волков, бивш началник на кабинета на Алексей Навални, прогнозира, че ще има отчаяна битка между клановете, но в изненадващо положителна оценка той също така твърди, че конкуренцията в крайна сметка ще доведе до либерализация на политиката и освобождаване на политически затворници като Навални.

По време на дългия мандат на Путин истинските му противници в Русия бяха елиминирани.

Неговият "твърд" опонент, Алексей Навални, 46, оцеля при предполагаемия опит за отравяне, но беше вкаран в затвора по съмнителни обвинения в измама и е малко вероятно да бъде освободен скоро.

Други опозиционни фигури също бяха хвърлени в затвора или убити, или избягаха.

Източник: Ал Джазира

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: