Акциите на Tesla поставиха исторически рекорд

Акциите на Tesla поставиха исторически рекорд Снимка: pixabay

Акциите на американския автомобилен производител Tesla нараснаха с над 11%. Цената им преди ден надхвърли 1800 долара, като постави исторически рекорд.
 
Днес акциите на Tesla достигнаха 1835 долара за брой. Скокът се случи на фона на очакванията за увеличено търсене в Китай на бюджетния електромобил Tesla Model 3.

През юни стойността на ценните книжа на Tesla за първи път надхвърли хиляда долара. През август компанията обяви разделяне на акциите* пет към едно, за да ги направи по-достъпни за служители и инвеститори.


Преди това шефът на компанията Илон Мъск обяви четвърто поред печелившо тримесечие за Tesla. Силното представяне на компанията го направи четвъртия най-богат човек на планетата със състояние от 84,8 милиарда долара.



* Разделяне на акции (Stock Split): Емитирането от една корпорация на даден брой акции, които се заменят срещу досегашния брой акции, държани от акционерите. Преобразуването може да бъде както в посока увеличение броя на акциите в обръщение, така и в посока на намаление на броя им. Обединяването на акции или обратното разделяне (reverse split) намалява броя на акциите в обръщение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: