Google: YouTube да залеят австралийските власти с оплаквания

Google: YouTube да залеят австралийските власти с оплаквания Снимка: pixabay.com

В знак на протест срещу предложението да се заплащат новините в онлайн платформите.

Google моли създателите и зрителите в YouTube да напълнят австралийската конкуренция с оплаквания относно предложението им за въвеждане на задължителен код за новини.

Google предполага, че австралийската комисия за конкуренция и потребители може да злоупотреби с лични данни и да отправи неоправдани искания за пари в ущърб на потребителите на YouTube. 

Кампанията твърди, че влогърите, създатели на образователни видеа, и музикалните изпълнители ще са сред онези, които ще пострадат най-много, ако влезе в сила задължителният код за новини. Това ще принуди Google да сподели приходите от реклама с издателите. 

Когато преговорите за заплащане за съдържание на новини започна между Google, Facebook и издателите, в това число и Nine Entertainment и News Corp Australia, австралийската комисия обяви, че ще се въведе задължително кодиране на информацията. 

Световният гигант Google обяви публично, че се надява комисията да се откаже от това си намерение, като изтъкна, че въвеждането на код ще окаже значително негативно влияние върху създателите на медийно съдържание.  

YouTube вероятно ще предостави поверителна информация за нашите системи на мащабните новинарски медии, която те могат да използват, за да се класират на по-начални позиции в YouTube, като по този начин ще създадат условия на неравна конкуренция. Това също така може да доведе и до по-нисък процент от посетители и по-малко дивиденти за потребителите”,  обясни Google. 

Nine Entertainment обвини Google в разпространение на неверни данни и подвеждане на потребители относно идеята за кодиране на информацията, каза главният изпълнителен директор на Free TV, Бриджет Феър. Според нея Google се е опитал да отклони вниманието от реалния проблем, който касае заплащане на труда на онези, които създават новини. 

Facebook Australia, който също така не одобрява идеята за закодиране на новини, отказа да даде коментар.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: