Ryanair съкращава полети през септември и октомври

Ryanair съкращава полети през септември и октомври Снимка: Pixabay


Ryanair съобщи, че ще съкрати броя на полетите си през септември и октомври с 20% на база на „значително намалелите“ продажби през последните дни. Съкращенията няма да засягат дестинации.



Ryanair посочи, че „ще се фокусира сериозно“ върху страните, в които нивата на заразени от COVID-19 доведоха до нова карантина в Обединеното кралство и Ирландия. Това са Испания, Франция и Швеция, а за Ирландия допълнително Германия и Англия.

През юли Ryanair възобнови полетите си и през  август достигна 60% от нормалното си разписание. В понеделник обаче говорител на Ryanair заяви: „Огрниченията в капацитета и честотата през месеците сепември и октомври са неизбежни, като се имат предвид слабите продажби в резултат на въведените от редица европейски страни карантинни рестрикции. Всички засегнати пасажери с полет през септември са получили и-мейл съобщения за възможностите, които имат.“ Тези опции са преместване датата на полета или връщане на стойността на билета в брой или с ваучер, съгласно регулациите в ЕС.

Безпрецедентно е отражението на пандемията върху въздушния транспорт

Конкурентната компания Easyjet потвърди, че ще затвори своите бази в Станстед, Саутенд и Нюкасъл и ще съкрати 670 работни места. Възможно е съкращенията в Обединеното кралство да достигнат 1200 работни места, докато Easyjet осъществява плана за съкращения на работния състав, приет поради пандемията. През м. май компанията съобщи, че иска да съкрати 4500 работни места. Предстоят консултации със състава в другите европейски страни. По-голямата част от екипажите предпочитат доброволно напускане на работа и т.нар. доброволен пакет, който им носи повече пари, и 93% от съкратените са се възползвали от него.

През м. юли екипажите и пилотите на Ryanair UK приеха временно намаляване на заплатите, за да избегнат съкращения. Ryanair Германия взе решение да затвори базата във Франкфурт, тъй като немските пилоти отказват намаление на заплатите.

Emirates възнамерява да съкрати 9000 работни места.

British Airways ще намали 12 000 работни места от общо 42 000 и съобщи, че 6000 служители ще напуснат доброволно.

Производителят на самолети Airbus съобщи през м. юни, че са планирани 15 000 съкращения.

Rolls Royce, производителят на самолетни двигатели, обяви съкращения на 8000 служители.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: