Италия заплашва Ryanair със забрана на полети заради неспазване на мерките за безопасност

Италия заплашва Ryanair със забрана на полети заради неспазване на мерките за безопасност Снимка: Arab News

Италианският орган за гражданска авиация ENAC заплаши, че ще прекрати разрешението на Ryanair да лети до страната.

ENAC каза в изявление, че „Ryanair системно не се съобразява" с националните разпоредби за намаляване на риска от предаване на COVID-19 при летене до и от италианските летища. „Не се спазва не само задължението за дистанциране между пътниците, но и условията, които позволяват дерогация от това дистанциране, не са изпълнени", добави авиационният орган.


Той предупреди, че ако ирландската авиокомпания продължава да не изпълнява правилата, може да се наложи Ryanair да лети със самолети с половин капацитет или по-лошо - „да преустанови всички дейности по въздушен транспорт на националните летища, като изисква превозвачът да пренасочи всички пътници, които вече притежават билети".


Ryanair отхвърли обвиненията на ENAC като „фактически неправилни“. „Ryanair спазва изцяло мерките, определени от италианското правителство, и нашите клиенти могат да бъдат спокойни, че правим всичко, за да намалим взаимодействието както на нашите самолети, така и на летищата, за да защитим здравето на нашите пътници при полет на Ryanair“, добави авиокомпанията.


Тя заяви, че насърчава всички пътници да се регистрират онлайн и че са въведени специфични процедури за бординг, за да се „избегне ненужното събиране на пътници както при вратите на борда, така и на борда на самолета“.


За да летят самолети с пълен капацитет до и от Италия, авиокомпаниите трябва да гарантират спазването на социалното дистанциране преди и след излитане, включително по време на качване и трансфер с автобусите. Персоналът и пътниците също трябва да носят маски през целия полет и да ги сменят на всеки четири часа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: