Турция планира да произведе около милион електрически коли TOGG за седем години

Турция планира да произведе около милион електрически коли TOGG за седем години Снимка: https://pixabay.com/

Турция планира да произведе 1 милион електрически коли TOGG в рамките на седем години, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„След седем години ще видите един милион електрически коли TOGG по пътищата“, каза Ердоган в интервю за местни журналисти.

Според него сега търсенето на електрически автомобили е значително. Ердоган не изключи, че ще проведе среща с представители на държавните банки, за да обсъди въпроса за предоставяне на граждани на специални заеми за закупуване на TOGG.

Ердоган и съпругата му Емине станаха първите собственици на първия произведен в Турция електрически автомобил TOGG в началото на април. Президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Узбекистан Шавкат Мирзийоев също получиха електромобили като подарък от Ердоган.

През октомври се състоя официалната церемония по откриването на завода за производство на първия масов електрически автомобил TOGG, произведен в Турция. Моделът ще се произвежда в две версии - седан и джип.

Най-евтиният модел с батерия от 160 киловата, способен да измине 314 километра с едно зареждане, ще струва 953 хиляди лири (повече от 50 хиляди долара), като първите доставки са насрочени за юли. Електрическата кола ускорява до 100 километра в час за 7,4 секунди, за 28 минути ще зареди до 80% от мощността на батерията със специално зарядно устройство, а батерията ще се зарежда от конвенционален контакт за шест часа, твърди производителят .

Производителят казва, че в Турция са инсталирани повече от две хиляди станции за зареждане на електрически превозни средства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: