Извънредно положение в Италия заради мигрантския поток през Средиземно море

Извънредно положение в Италия заради мигрантския поток през Средиземно море Снимка: theglobepost.com

Решението е предприето за 6 месеца, като освобождава € 5 милиона за справяне с мигрантската криза.

Мярката съвпада с пристигането на 3 000 мигранти само в последните няколко дни, отбелязва ВВС. От петък насам италианската брегова охрана е спасила около 2 000 души от акостиралите на остров Лампедуза лодки, като около 400 мигранти все още очакват помощ във водите на Средиземно море. Германската хуманитарна група ResQship също съобщи, че е спасила 22 души от водата и ги е отвела на Лампедуза.

В събота потънаха две лодки с мигранти, потеглили от Тунис, като най-малко четирима души загинаха, а повече от 20 все още са в неизвестност. В последните месеци северноафриканската държава е най-голямата отправна точка за лодки с мигранти и съботното бедствие е само последният от поредица инциденти около Лампедуза, който е само на 185 км от тунизийското пристанище Сфакс.  

Министърът на морската и гражданската защита на Италия Нело Мусумечи говори за 300% увеличение на мигрантските потоци, наричайки ситуацията „абсолютно извънредно положение“, с което островите не могат да се справят сами, така че на риск е изложена цялата инфраструктура на Италия. „Говорим за феномен, невиждан в миналото, така че извънредното положение няма да го реши. Това изисква отговорна намеса на ЕС”, подчерта министър Мусумечи.

Освен допълнителното финансиране, все още няма яснота какви мерки ще предприеме Италия, за да се спрви с кризата. Според доклади на ангажирани правителствени структури, служителите ще могат да ускорят процедурите по приемане на мигрантите и репатриране на онези, които няма да получат разрешение да останат в Италия.

Италианската брегова охрана е ескортирала и две лодки в Йонийско море край Сицилия. Смята се, че една от лодките с 400 души, е тръгнала от Тобрук в Либия и според бреговата охрана, трудните условия в морето са ограничили спасителните действия. 

Втората лодка, също ескортирана от италианската бреговата охрана, превозва около 800 души, т.е., далеч над капацитета ѝ, като изходният пункт на лодката не е изяснен. Властите на Италия, Гърция и Малта обявиха тревоха в неделя, забелязвайки претоварения плавателен съд да се носи по течението в малтийски води, съобщи Alarm Phone - горещата телефонна линия за инциденти в Йонийско море. От лодките са приети и съобщения за няколко спешни медицински случая, както и че „плавателния съд се пълни с вода, а горивото е свършило”. 

Според германската неправителствена организация Sea-Watch nternational, Малта е наредила на два търговски кораба близо до лодката да не помагат в спасителните операции в малтийски води, като все пак на единия кораб е разрешено да снабди лодката с питейна вода и гориво. Въоръжените сили на Малта казаха пред The Malta Independent, че „хората на борда на бедстващия плавателен съд не са поискали спасяване”.

Според мониторинговата група IOM Missing Migrants Project, от 2014 г. насам във водите на Централното Средиземноморие са загинали или изчезнали повече от 26 000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: